Kiskovi se nelíbí rozšíření Nord Streamu, prý může posílit ruský vliv

Plynovod Nord Stream

Plynovod Nord Stream Zdroj: nord-stream.com

Slovensku se nezamlouvají plány na rozšíření přepravní kapacity plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn po dně Baltského moře do Německa. Mohl by totiž snížit objem tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu a Slovensko dál do západní Evropy. Slovenský prezident Andrej Kiska dnes řekl, že projekt jde proti snahám o snížení závislosti Evropské unie na ruském plynu.

„Více našich partnerů v EU argumentuje tím, že je to 'jen' obchodní projekt soukromých společností a že by se do něj neměla vměšovat politika. Tento postoj je v rozporu se zájmy snižovat závislost na ruském plynu. Je v protikladu s našimi zkušenostmi, jak dramatické důsledky může mít zneužívání dodávek plynu jako nástroje na prosazování politických cílů,“ řekl Kiska na konferenci o energetice.

Projekt rozšíření plynovodu Nord Stream je podle Kisky namířen proti strategickému cílu stabilizovat situaci na Ukrajině a umožnit její další rozvoj. „Pokud budeme akceptovat, že Nord Stream 2 je 'pouze' soukromý byznys, pak bohužel dáme za pravdu euroskeptikům, kteří tvrdí, že celý projekt EU je jen obyčejný byznys,“ uvedl Kiska.

Mapa plynovodu Nord Stream

Mapa plynovodu Nord StreamMapa plynovodu Nord Stream | Gazprom

Akcionářskou dohodu o rozšíření plynovodu Nord Stream podepsala ruská plynárenská společnost Gazprom a její evropští partneři začátkem září. Realizace projektu by umožnila Rusku stát se nezávislým na tranzitu plynu do Evropy přes Ukrajinu, s níž se Moskva v minulosti opakovaně dostala do sporu ohledně dodávek suroviny. Omezení přepravy plynu přes Ukrajinu by v budoucnu také způsobilo pokles příjmů Slovenska z poplatků za tranzit ruského plynu dál do západní Evropy.

Proti záměru o rozšíření kapacity plynovodu se již dříve postavil i slovenský premiér Robert Fico. V září po schůzce s ukrajinským protějškem Arsenijem Jaceňukem řekl, že nelze nejprve měsíce hovořit o potřebě stabilizace situace na Ukrajině a poté přijmout ohledně plynovodu Nord Stream řešení, které staví nejen Ukrajinu, ale i Slovensko do nezáviděníhodné situace.