Kofola chce o polovinu snížit základní kapitál

Kofola

Kofola Zdroj: Kofola

Společnost Kofola ČeskoSlovensko sníží základní kapitál z 2,23 miliardy korun na 1,115 miliardy, tedy zhruba na polovinu. Rozhodnutí o tom chce schválit na mimořádné valné hromadě, kterou firma svolala na 13. srpna. Důvodem je zajištění pravidelných zdrojů na dividendy a optimalizace kapitálu, uvedla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Základní kapitál Kofola sníží tak, že zruší 3052 akcií o celkové jmenovité hodnotě 305 200 korun, které patří společnosti, a jmenovitou hodnotu všech ostatních akcií společnosti sníží ze 100 na 50 korun.

"Opatření umožní pokračovat ve stávající dividendové politice a nedojde ke zhoršení hospodářské situace společnosti," uvedl v pozvánce na valnou hromadu předseda představenstva Kofoly Janis Samaras.

"Optimalizace struktury vlastního kapitálu je standardní účetně-právní operace, která nám umožní i nadále garantovat vstřícnou dividendovou politiku našim akcionářům," uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš.

"Pro akcionáře skupiny Kofola se tímto krokem nic nemění, budou mít stále stejný podíl na stejné firmě," uvedla Musilová. Akcie Kofoly se budou nadále obchodovat na burze a jejich tržní hodnota se bude vyvíjet podle nabídky a poptávky.

Podle mluvčí Kofola přistoupila ke snížení základního jmění právě nyní především proto, aby zajistila výplatu dividend pro příští rok. "Dodržení dříve oznámené dividendové politiky je pro nás prioritou. Snížení kapitálu je operace, která probíhá v zákonných lhůtách více měsíců, takže je třeba ji realizovat s dostatečným časovým předstihem," uvedl Buryš.

Skupina Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří kromě Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

V loňském roce Kofola vytvořila tržby 6,96 miliardy korun. Dosáhla zisku před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) 950,2 milionu korun a provozního zisku 385 milionů korun. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly (akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek). Aetos vlastní 68 procent akcií.