Koh-i-noor končí s výrobou v Číně, přesune ji zpět do Česka

Pastelky od firmy Koh-i-noor

Pastelky od firmy Koh-i-noor Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Známý výrobce kancelářských a školních potřeb Koh-i-noor Hardtmuth po 11 letech končí s výrobou v čínském Nankingu a přesouvá ji do České republiky. Důvodem jsou stoupající mzdové požadavky i složité logistické plánování výroby. Finální rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy.

Firma v Číně vyráběla především levnější produkty, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. „Stoupající mzdové požadavky společně s neustále se zpřísňující evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním výrobu značně komplikovaly,“ uvedl majitel a šéf holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Přesun výroby zpět do České republiky podle Břízy znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků. Zachování pracovních míst v Česku bylo hlavním důvodem zrušení výrobního závodu v Číně. „Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy,“ dodal Bříza. O práci v Číně přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích.

Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardmuth tradičně silné postavení, nejžádanější jsou tam umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou vodou rozmyvatelné pastelky řady Mondeluz.

Koh-i-noor, jehož historie se píše od roku 1790, každý rok vyrobí více než 250 milionů psacích potřeb. Jejich popularita a dobré jméno značky však přitahují i plagiátory a na trhu se často objevují falzifikáty.

Firma je jedním z nejstarších výrobců výtvarných, školních, hobby a kancelářských potřeb na světě. V současné době je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-I-Noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích světa. Společnost vyrábí a prodává více než pět tisíc různých produktů určených pro školní, kancelářské, technické a umělecké využití.

Holding zaměstnává tisíce lidí
Koh-i-noor Hardtmuth je součástí skupiny Koh-i-noor holding, která měla v loňském roce obrat přes 3,5 miliardy korun a zaměstnávala přes 2500 zaměstnanců. Skupinu dále tvoří výroba pro zdravotnictví Gama Group, strojírenská divize Koh-I-Noor Machinery tvořená nástrojárnami a lisovnami Ponas, Ronas a Formex a energetická divize Koh-I-Noor Energy, jejíž součástí je například největší tuzemský obchodník s LPG Kralupol.

Jsem tvrdý jako Kellner