Koh-i-noor chce zrušit výrobu v drahé Číně

Pastelky od firmy Koh-i-noor

Pastelky od firmy Koh-i-noor Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Z továren Koh-i-noor vyjede ročně přes čtvrt miliardy tužek, pastelek a dalších psacích potřeb. Tužky chrlí fabriky v Česku, Rusku, Bulharsku i Číně. Právě čínská výroba se ale podle majitele holdingu Koh-i-noor Vlastislava Břízy začíná výrazně prodražovat a firma proto zvažuje, že tam produkci během několika let opustí. „Pro výrobu laciného sortimentu potřebujeme co nejlevnější pracovní sílu a mzdy v Číně začínají výrazně růst,“ zdůvodňuje Bříza plánovaný odchod.

V bulharském závodě Hemus berou dělníci 5500 až šest tisíc korun měsíčně, v Číně se mzda šplhá k pěti tisícům, ale výrobu výrazně prodražuje doprava. Dřevo na tužky se dováží do Číny ze Severní Ameriky a hotové psací potřeby plují loděmi do Hamburku. „Obchodně ale asijské trhy rozhodně neopouštíme,“ říká Bříza.

Koh-i-noor spěje k větší diverzifikaci. Chce se zaměřit na umělecký sortiment s vyšší přidanou hodnotou. Zvažuje ale například i investice do sociálních služeb, konkrétně do domů pro seniory.

Byznys Koh-i-nooru může výrazně ovlivnit probíhající rusko-ukrajinská krize. Pokud by Rusko zakázalo dovoz českých výrobků, propustil by holding jen v Českých Budějovicích 120 až 150 lidí. V Rusku společnost nakupuje i polovinu dřeva potřebného na výrobu tužek či štětců.

Rodinný klan Břízů ovládá v Česku dvacet výrobních továren. Loni jejich holding vydělal přes 196 milionů korun. Kromě výroby kancelářských potřeb rodina podniká i ve zdravotnictví, automobilovém průmyslu a energetice. Vlastní například největšího distributora propanbutanu v zemi, společnost Kralupol. Celkově Vlastislav Bříza investoval do svých firem přes miliardu korun. Po celém světě zaměstnává 2300 lidí.

Miliardář Bříza cílí na seniory
Majitel jihočeského holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza se chystá investovat do sociálních služeb. Expanzi do služeb pro seniory by měl řídit Břízův syn David přes zdravotnickou skupinu Gama. Holding může do projektu teoreticky nalít stamiliony korun z nerozděleného zisku z minulých let.