Komárek nabídl krachujícím hutím Pilsen Steel financování

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: ctk

Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG předložila společnosti Pilsen Steel nabídku úvěrového financování, které je nezbytné pro udržení provozu podniku. Na plzeňské hutě a kovárny ruského podnikatele Igora Šamise vyhlásil soud v pátek kvůli předlužení úpadek.

HuťHuť | Profimedia

Dnes krajský soud jmenoval prozatímní věřitelský výbor a na 4. ledna nařídil přezkum všech pohledávek, které dosahují jedné miliardy korun, z toho téměř dvě třetiny po lhůtě 90 dnů. Podnik s 900 lidmi od konce června nevyrábí a má přerušené dodávky energií.

„Zaslanou nabídku zveřejňovat nebudeme, ale je velmi korektní,“ řekl mluvčí Komárkovy skupiny Dan Plovajko. Podle informací ČTK je KKCG připravena poskytnout do dvou týdnů přes 100 milionů korun a do konce roku až 250 milionů. Tyto peníze údajně mohou udržet provoz továrny i všechny zaměstnance, jimž zatím podnik mzdy nedluží.

„Obdrželi jsme od skupiny KKCG seriózní a konkrétní nabídku provozního úvěru. Začneme o ní okamžitě jednat. Souhlas s uzavřením smlouvy o provozním financování s KKCG předložíme prozatímnímu věřitelskému výboru v nejbližším době,“ řekl pověřený šéf hutí Pilsen Steel Tomáš Egermajer.

Vedení podniku prý udělá vše pro to, aby výroba pokračovala a lidé nepřišli o práci. „Věříme, že s KKCG dohody uzavřeme a že se zaměstnanci začnou vracet do výroby postupně už počátkem října,“ dodal Egermajer. Vyhlášený úpadek byl podle něj prvním a nezbytným krokem k záchraně podniku a k zachování provozu.

„Bez externího financování se podnik neobejde,“ řekl insolvenční správce Michal Žižlavský, které soud potvrdil ve funkci definitivního insolvenčního správce. Podle něj musí partner dát do firmy do konce roku stovky milionů korun na provoz. Žižlavský si dokáže představit fungování investora v obou variantách řešení úpadku, tedy jak v reorganizaci, tak v konkurzu. Záleží na tom, jaké řešení nyní připraví dlužník.

V prozatímním věřitelském výboru jsou HSBC Bank, která dosud financovala provoz hutí a je zástavním věřitelem, a dodavatelské firmy Lenox Plus Praha, Wake Technology Kladno, Alfa Kovo Plzeň a pražský Vemex.

Definitivní věřitelský výbor bude dle krajského soudce Miloše Benetky zvolen na schůzi věřitelů, která se uskuteční hned po prvním přezkumu pohledávek, tedy po 4. lednu. Největším věřitelem plzeňské firmy je moskevská Vněšekonombanka, která zatím do insolvenčního řízení pohledávky nepřihlásila. Igor Šamis si od ní půjčil peníze na nákup Pilsen Steel.