Koncern Bombardier propustí až pět tisíc lidí, zbaví se i výroby turbovrtulových letadel

Bombardier Dash 8 (Q400) aerolinek Air Baltic

Bombardier Dash 8 (Q400) aerolinek Air Baltic Zdroj: Air Baltic

Výroba vlaků Bombardier
Bombardier Dash 8 Q400
Bombardier oživuje elektrický vlak bez trolejí, je napájený z baterií
Bombardier
5
Fotogalerie

Kanadský výrobce vlaků a letadel Bombardier se rozhodl zrušit kolem pěti tisíc pracovních míst, což odpovídá zhruba sedmi procentům jeho pracovní síly. S odkazem na sdělení firmy o tom dnes informovala agentura AFP. Bombardier působí i v České republice, kde má jeho vlaková divize Bombardier Transportation výrobní závod v České Lípě. Ten v červnu představil plány na rozšíření výroby a zvýšení počtu zaměstnanců.

Společnost Bombardier dnes rovněž oznámila, že ve třetím čtvrtletí zdvojnásobila zisk před zdaněním a úroky na 267 milionů dolarů (zhruba šest miliard korun) ze 133 milionů dolarů před rokem. Ohlásila také prodej některých vedlejších aktivit, včetně výroby turbovrtulových letadel Q400.

Bombardier se nyní nachází uprostřed pětiletého restrukturalizačního programu, který má podpořit tvorbu zisku. Firma už letos prodala většinový podíl ve výrobě tryskových letadel CSeries evropskému výrobci letecké techniky Airbus, který díky akvizici vstoupil do odvětví výroby regionálních letadel. Na ni se doposud nesoustředil, stejně jako hhlavní konkurent Boeing. Ten naopak vyjednává spolupráci s brazilským Embraerem, který je pro Bombardier největším konkurentem.

Česká divize Bombardier Transportation CR letos v červnu uvedla, že plánuje rozšíření výroby v České Lípě. Dodala, že v letošním a příštím roce potřebuje nabrat více než 600 lidí. Firma v červnu v České Lípě zaměstnávala 1100 lidí.