Konzultační střediska EKIS zdarma radí, jak na úspory energie

Chytrá lampa ve Vršovicích

Chytrá lampa ve Vršovicích Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo edukativní kampaň Chytrá volba, která má za cíl šířit všeobecnou osvětu o energetických úsporách. Jaké jsou na tomto poli možnosti, mohou podnikatelé, firmy, obecní samosprávy i domácnosti bezplatně konzultovat s experty Energetických konzultačních a informačních středisek.

Ačkoliv se v České republice celkově daří energií šetřit, mají průmyslové budovy, kanceláře, ale stejně tak rodinné domy, byty a v každém případě i rekreační objekty na poli energetických úspor stále co dohánět. I proto Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo Energetická konzultační a informační střediska (EKIS), kde kvalifikovaní energetičtí poradci poskytují zástupcům veřejné správy, firmám a podnikatelům nebo i občanům bezplatné energetické poradenství. V současné době je těchto středisek po celé České republice k šedesáti.

Partner firem pro praxi i legislativu

Pro firmy a podnikatele obvykle nejsou v hektickém pracovním nasazení energetické úspory prioritou. Problematika dotací nebo legislativy spojené s energetikou jsou pro podnikatele obvykle něčím, na co už jim zkrátka v nabitém rozvrhu nezbývá čas. Nebo je mnohdy zbytečně odrazuje neznalost a představa příliš složitého prostředí. Právě Konzultační střediska EKIS na tom však mohou ledacos změnit.

Vedle příležitostí, kde všude lze energií šetřit, dokáží experti EKIS také upozornit na aktuální možnosti financování těchto kroků. Týká se to například využívání dotačního programu EFEKT, Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost nebo připravovaného Modernizačního fondu. Právě finanční stránka investic do energetických úspor je to, co by firmy mělo zajímat. Energeticky úsporná opatření mohou významně šetřit provozní náklady a je tedy jen otázkou, jakou ideální kombinaci opatření v konkrétních případech realizovat, aby se investice co nejvíce vyplatila.

 

Ať pracují odborníci

Zatímco se majitelé firem věnují svému byznysu, energetičtí experti bezplatně popřemýšlí třeba nad tím, jak využít odpadní teplo v průmyslu, nad technologií solárních panelů nebo nad rekuperací energie.

 

Obce v tom nemusejí být samy

Samosprávy na energetické úspory zpravidla nahlížejí s větším zájmem než firmy. Kromě úspor spojených se správou nemovitostí mohou profesionálové z informačních center obcím pomoci například s renovací veřejného osvětlení, ale třeba také s možnostmi dotačního financování energetických projektů. Experti díky praktickým zkušenostem i aktuálním informacím často vidí i věci, které může starosta obce zkrátka a jednoduše přehlédnout nebo ho ani nenapadnou.

Začněme každý u sebe

Energetická náročnost domácností může být vedle velkých firem či místních samospráv přehlížená. Na celkové spotřebě energie v České republice se ale právě domácnosti podílejí téměř celou třetinou, a tak i malé úspory v mnoha domácnostech znamenají celkově velké objemy úspor. Střediska EKIS proto poskytují i ryze praktické poradenství zaměřené na běžný provoz domácností. Patří sem vytápění, zateplování budov, ohřev teplé vody nebo účtování tepla a také konzultace cen energie. Bezplatnou radu odborníka tedy v každém případě ocení nejen současní či budoucí majitelé rodinných domů, ale třeba i sdružení vlastníků jednotek.

Na internetových stránkách www.mpo-efekt.cz/ekis je kromě seznamu všech konzultačních středisek i online poradna, prostřednictvím které je možné zvolit téma a systém pak sám nabídne vhodná střediska, na něž se může tazatel obrátit. Dotaz následně putuje k odbornému poradci, který odpověď do 7 pracovních dnů zašle na e-mail a zároveň ji vyvěsí na příslušné místo webových stránek, kde může posloužit i dalším lidem, kteří řeší podobnou situaci. Odborníci EKIS takto ročně zodpoví více než 10 tisíc dotazů.

„Střediska EKIS jsou specializovaná pracoviště a každé se tak může orientovat na specifický typ poradenství. Všechna střediska jsou však propojená, aby se konkrétní dotaz dostal vždy k tomu, kdo je na danou problematiku skutečně expert,“ vysvětluje Vladimír Sochor, ředitel odboru energetické účinnosti a úspor z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pavel Sitný ze společnosti ENVIROS, která je do sítě EKIS aktivně zapojena dodává: „Komunikujeme i s těmi, kdo přesnou představu o podobě úspor zatím nemají. Podle obecných údajů, jako jsou rozměry domu, výrobní haly nebo kanceláří, typu zdiva, počtu oken atd. umíme doporučit drobné změny nebo vylepšení, které ale mohou mít na celkovou spotřebu energie zásadní dopad.“