Kraft Heinz stáhl svoji nabídku na koupi Unileveru

Do koncernu Unilever patří i výrobce čaje Lipton

Do koncernu Unilever patří i výrobce čaje Lipton Zdroj: profimedia.cz

Výroba tatarek Hellmann’s ve firmě Unilever
Unilever
Antony Burgmans, Unilever
Unilever
5
Fotogalerie

Kraft Heinz stáhl svoji nabídku na koupi svého potravinářského rivala Unilever za 143 miliard dolarů. Nizozemská společnost transakci už dříve odmítla. Podle šéfa Unileveru Paula Polmana by tlak Kraftu na nízké náklady mohl poškodit značky společnosti. Dalším faktorem je i nabízená cena, která jednu akcii ohodnotila na 50 dolarů.

"Unilever a Kraft Heinz se navzájem nadále velice uznávají," oznámily firmy ve společném prohlášení. Spojení společností by bylo jedním z největších v historii. Skupina Kraft Heinz v pátek oznámila, že předložila návrh na spojení se společností Unilever. O fúzi usilovala i přesto, že vedení Unileveru návrh odmítlo.

Nabídka amerického potravinářského konglomerátu Kraft Foods na převzetí konkurenčního Unileveru v pátek rozhýbala trhy. Rostly akcie obou společností, stejně jako celého sektoru. Unilever jakékoliv diskuze o nabídce odmítl, protože podle něj nedávají finanční ani strategický smysl. „Kraft bude pravděpodobně muset svoji nabídku výrazně navýšit, pokud bude chtít změnit výsledek nabídky,“ uvedl analytik RBC Capital Markets Davida Palmera.

Zprávy o nabídce v pátek vytáhly americké akcie do mírného zisku, když kompenzovaly ztráty energetických firem. Akcie Unileveru uzavřely obchodování s cenou o 15 procent vyšší. S cenou 48,79 dolaru se tak těsně dostaly pod cenu 50 dolarů, kterou za akcie nabízel Kraft. Jeho akcie pak rostly o více než deset procent a pomohly indexu Nasdaq Composite k rekordnímu výsledku.