Kraft by musel za Unilever výrazně připlatit, tvrdí analytik

Výroba tatarek Hellmann’s ve firmě Unilever

Výroba tatarek Hellmann’s ve firmě Unilever Zdroj: čtk

Do koncernu Unilever patří i výrobce čaje Lipton
Unilever
Unilever
4
Fotogalerie

Nabídka amerického potravinářského konglomerátu Kraft Foods na převzetí konkurenčního Unileveru v pátek rozhýbala trhy. Rostly akcie obou společností, stejně jako celého sektoru. Unilever jakékoliv diskuze o nabídce odmítl, protože podle něj nedávají finanční ani strategický smysl. „Kraft bude pravděpodobně muset svoji nabídku výrazně navýšit, pokud bude chtít změnit výsledek nabídky,“ uvedl analytik RBC Capital Markets Davida Palmera.

Zprávy o nabídce v pátek vytáhly americké akcie do mírného zisku, když kompenzovaly ztráty energetických firem. Akcie Unileveru uzavřely obchodování s cenou o 15 procent vyšší. S cenou 48,79 dolaru se tak těsně dostaly pod cenu 50 dolarů, kterou za akcie nabízel Kraft. Jeho akcie pak rostly o více než deset procent a pomohly indexu Nasdaq Composite k rekordnímu výsledku.

Tržní hodnota Unileveru na konci ledna zakolísala po ohlášení výsledků za poslední čtvrtletí loňského roku, které zůstaly za očekáváními. Právě to podle zdrojů agentury Reuters popohnalo Kraft k vyslovení nabídky. Unilever oslabily zpomalující ekonomiky rozvíjejících se zemí, stejně jako referendum o brexitu, oslabená libra zvýšila náklady na produkci zboží v Británii.

Podle agentury Moody´s by příjmy takto vzniklé společnosti byly příliš závislé na úvěrech. Pozitivní by naopak byly možné úspory na nákladech, větší diverzifikace značek a geografický dosah. Případná akvizice by zajistila velmi silnou pozici po celém světě.

Hlavní síla Kraftu je totiž hlavně ve Spojených státech, zatímco v případě Unileveru jde hlavně o Evropu a Asii. Byznys s balenými potravinami se celosvětově potýká se zpomaleným růstem kvůli nástupu nových hráčů na potravinářský trh a většímu důrazu spotřebitelů na kvalitu potravin. Nabídka Kraftu zároveň přichází v době nízkých úrokových sazeb, které zvyšují frekvenci fúzí a akvizic.

Konglomerát Kraft zaostává za Unileverem v tržní hodnotě, tržbách i počtu zaměstnanců. Kontroluje ho americký miliardář Warren Buffett a brazilská investiční společnost 3G Capital. 3G Capital také kontroluje pivovarnickou společnost Anheuser-Busch InBev, která loni v říjnu spojením firem AB InBev a SABMiller. Brazilský fond je známý dosahováním zisků tvrdými škrty v nákladech. Britské odbory Unileveru už společnost vyzvaly, aby se pokusům o převzetí bránila.