Křetínský a J&T si na EPH půjčí od Kellnera

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Miliardář Petr Kellner a jeho skupina PPF bude financovat transakci, při níž Daniel Křetínský a skupina J&T koupí podíl společnosti PPF ve společném Energetickém a průmyslovém holdingu.

Informaci o financování potvrdilo serveru Týden.cz několik zdrojů z energetických a finančních kruhů. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v současnosti jedná o prodeji svého podílu v Energetickém a průmyslovém holdingu do rukou Daniela Křetínského a J&T.

„O transakci se jedná už několik měsíců. Hlavním vyjednavačem je Daniel Křetínský,“ uvedl pro Týden.cz zdroj obeznámený s jednáním. Minulý týden, kdy se informace o prodeji objevily, přitom podle něj nebyla transakce uzavřena. „Je to kvůli tomu, že není zajištěné financování.“ O tom hovořil minulý týden i Daniel Křetínský, když uvedl: „Žádná dohoda o této transakci není podepsána, proto nemá smysl komentovat spekulace.“

Všechny akcie mají být zástava

Skupina PPF by mohla prodat svůj podíl v EPH na dluh. Buď by akcie EPH ve svém držení převedla a vznikla by jí pohledávka vůči Křetínskému a skupině J&T, nebo by mohla půjčit kupujícím peníze. Skupina PPF si hodlá celou transakci pojistit. „Půjčí jim třicet miliard. Všechny akcie EPH budou zástava,“ řekl pro Týden.cz informovaný zdroj z energetických kruhů.

Energetický a průmyslový holding zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování.

Tržby EPH se loni zvýšily o deset miliard na 35,75 miliardy korun. Většina příjmů holdingu pocházela z prodeje elektřiny, uhlí, tepla a zemního plynu. EPH loni ve svém hnědouhelném dolu Mibrag vytěžil 18,7 milionu tun uhlí, v černouhelném dole PG Silesia 0,8 milionu tun uhlí. PPF vlastní v EPH podíl ve výši 44,44 procenta, 37,04 procenta patří J&T prostřednictvím private equity struktur a 18,52 procenta má Křetínský.

Daniel Křetínský, EPHDaniel Křetínský, EPH | Foto E15 Robert Zlatohlavek Žádná dohoda o této transakci není podepsána, proto nemá smysl komentovat spekulace, řekl před týdnem DanielKřetínský

Profil skupin PPF a EPH
PPF vznikla jako investiční fond účastnící se kuponové privatizace. Nejdůležitějším krokem v rozmachu firmy bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se PPF rozrostla a dnes je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě.
Skupina investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie a telekomunikace.
Kromě Česka působí na Slovensku, v Polsku, Německu, Nizozemsku, Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a ve Vietnamu.
EPH vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.
Holding je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v ČR. Skupina zahrnuje přes 30 podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku a Německu působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či distribuce a dodávek tepla.
Má podíly v několika velkých teplárenských společnostech včetně Pražské teplárenské či severočeské United Energy. Provozuje velké teplárny s výrobou elektřiny v Komořanech a v Plzni, v Opatovicích má velkou elektrárnu.
V těžbě hnědého uhlí zaujímá EPH třetí pozici v Německu, kde vlastní firmu MIBRAG, jejíž produkce loni činila zhruba 19 milionů tun.