Křetínský ovládne německou hnědouhelnou elektrárnu Schkopau

Německá hnědouhelná elektrárna Schkopau

Německá hnědouhelná elektrárna Schkopau Zdroj: paul muster, Wikimedia Commons

Německá hnědouhelná elektrárna Schkopau
Německá hnědouhelná elektrárna Schkopau
Německá hnědouhelná elektrárna Schkopau
4
Fotogalerie

Česká společnost EP Power Europe získá od německého energetického obra Uniper zbývající podíl v hnědouhelné elektrárně Schkopau. Elektrárnu tak plně ovládne od října 2021. Hodnotu transakce ani jedna ze stran neuvedla.

EP Power Europe (EPPE) v elektrárně v současnosti drží podíl 42 procent prostřednictví své dceřiné společnosti Saale Energie. Nynější dohoda se týká převzetí zbývajícího kontrolního podílu od Uniperu.

Elektrárna Schkopau leží ve spolkové zemi Sanko-Anhaltsko a disponuje čistým instalovaným výkonem 900 Mwe. EPPE vlastní prostřednictvím společnosti MIBRAG nedaleký povrchový důl Profen a díky tomu může propojit těžbu uhlí s jeho energetickým využitím.

„Zavázali jsme se plnit roli spolehlivého zaměstnavatele s cílem nabídnout perspektivu 150 vysoce kvalifikovaným zaměstnancům a zajistit jim ve spolupráci s Uniperem bezproblémový přechod k naší společnosti. Zároveň přebíráme odpovědnost za zajištění dodávek elektřiny a vodní páry do přilehlé průmyslové oblasti, stejně jako dodávek trakční energie železničnímu dopravci Deutsche Bahn,“ uvedl generální ředitel EPPE Jan Špringl.

EPPE je dceřinou společností Energetického a průmyslového holdingu. Jeho expanze přitom pravděpodobně nekončí. Holding připravuje vydání pětiletých dluhopisů v objemu pěti miliard korun, přičemž jej může zvýšit až na 7,5 miliardy korun. „Firma použije peníze na další rozvoj, stále pokračuje v expanzi,“ uvedl již dříve pro E15 portfoliomanažer makléřské firmy Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Majoritní podíl ve skupině EPH kontroluje Daniel Křetínský. Do skupiny patří přes sedmdesát firem, které působí v řadě evropských zemí. Křetínský je rovněž spolumajitelem vydavatele deníku E15 a fotbalové Sparty.