Daniel Křetínský: Radost z akviziční expanze kalí jen fotbalová skvrna

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15

Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský, EPH
6
Fotogalerie

Šéf Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský dál pokračuje v akvizicích v energetice, v obchodu, ale i v médiích. Podnikatel paří mezi nejvýraznější osobnosti žebříčku miliardářů, který připravuje redakce magazínu E15 Premium.

V oblasti energetiky Křetínský koupil na začátku roku italskou elektrárnu na biomasu Fusine a dokončil nákup tří zásobníků plynu v Bavorsku. Kromě toho koupil dvě elektrárny a bateriové úložiště v Severním Irsku nebo například společnost Uniper France, což představuje zejména firmu zabývající se prodejem energií, dvě plynové a dvě uhelné elektrárny a řadu obnovitelných zdrojů. Právě energetika je stále pro Křetínského hlavním byznysem.

Skupině EPH se přitom daří, když loni byly její tržby sedm miliard eur (téměř 181 miliard korun). O rok dříve byly tržby o miliardu nižší. Ukazatel zisku EBITDA pak byl ve výši 1,9 miliardy eur.

Letos ovšem Křetínský pokračoval také v nákupech firem působících v oblasti obchodu a médií. Společně s dlouhodobým byznysovým partnerem Patrikem Tkáčem získal podíl ve výši zhruba 4,63 procenta ve francouzském obchodním řetězci Casino. Kromě toho společně vlastní velký podíl v německé obchodní společnosti Metro, čtyřicetiprocentní podíl v Mall Group a internetovém srovnávači Heureka.

Daniel Křetínský

Věk: 44 
Obor: energetika, obchod, média
Zdroj: Energetický a průmyslový holding, EP Global Commerce, Mall Group

V polovině února pak dokončil prostřednictvím Czech Media Invest převzetí francouzských časopisů mediální skupiny Lagardère za 1,3 miliardy korun. „Jde o významnou akvizici v rámci naší strategie vstupu na francouzský mediální trh,“ komentoval investici Křetínský, který spoluvlastní i vydavatele Czech News Center (jeho součáští je i deník E15, pozn. red.). Ve Francii ale má podíl rovněž v deníku Le Monde a vlastní francouzský týdeník Marianne.

Radost z hospodaření EPH tak mohou Křetínskému kalit pouze sportovní neúspěchy fotbalové Sparty, kterou spoluvlastní s J&T Ivana Jakaboviče a Patrika Tkáče. Tým se už delší dobu dává do formy po „řádění“ italského trenéra Andrea Stramaccioniho. Jeho kroky uvrhly klub v sezóně 2017/2018 do rekordní ztráty ve výši 723,8 milionu korun. O rok později se sice Sparta vyhoupla do rekordního zisku přes 311 milionů, kumulovaná ztráta ale stále přesahuje miliardu korun.

Magazín E15 Premium s žebříčkem miliardářů a přehledem výše jejich majetku vychází 18. listopadu 2019. Koupíte ho ve vašich trafikách a na www.ikiosek.cz