Kvůli potížím šéfa CEFC vyrazila do Číny hradní delegace

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Martin Nejedlý a Vratislav Mynář
Do štábu Miloše Zemana dorazili jeho spolupracovníci Mynář a Nejedlý
3
Fotogalerie

Pražský hrad vyslal do Číny ověřit informace o zadržení šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga kancléře Vratislava Mynáře a dalšího prezidentova poradce Martina Nejedlého. Ve čtvrtek to potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle serveru Neovlivní.cz je s nimi i Jaroslav Tvrdík, místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company. Mluvčí CEFC Group (Europe) Company Pavel Bednář nechtěl na dotaz o cestě Tvrdíka do Číny reagovat.

Jie Ťien-ming měl být v Číně zatčen v polovině února. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality. CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga také jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem. Tím stále zůstává, podle Hradu Zeman s dalšími kroky vyčká na oficiální potvrzení z Číny.

Situaci podle Neovlivní.cz odletěla na místo prověřit tříčlenná delegace v úterý odpoledne, zpět do ČR má přiletět do konce týdne.

Podle analytiků ze Sinopsis, projektu Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia, bude zajímavé s jakými informacemi se česká delegace vrátí. "Předseda Jie Ťien-ming a CEFC má v zásadě dva problémy," sdělila Anna Zádrapová ze Sinopsis.

Jeden z nich je podle ní relativně rutinní, a to zadluženost firmy u státních finančních institucí, především Čínské rozvojové banky. "Druhým, potenciálně závažnějším, je pokračující vyšetřování korupčních aktivit v Africe," dodala. Podle americká prokuratury nejsou společnost CEFC ani Jie Ťien-ming v tuto chvíli předmětem vyšetřování.

Soud v New Yorku podle The New York Times nicméně nedávno zapojil do případu speciální vyšetřovatele, kteří se mají zabývat novými důkazními materiály klasifikovanými jako tajné, uvedl Sinopsis.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.