Lama Energy se připravuje na ropný skok

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Z ropného trpaslíka se může česká společnost Lama Energy Group stát už příští rok obrem. Loni vytěžila na jižní Moravě 3340 tun ropy a 46,3 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Už příští rok ale plánuje rozjet těžbu v ložisku v kanadské provincii Alberta, kde má podíl v desítkách procent ve společnosti Petrolama.

Společnost Lama Energa Group by se mohlo těžit až 30 tisíc barelů, což by bylo až 1,5 milionu tun ropy ročně.
„Teď dokončujeme geologický průzkum a přípravu ložiska na těžbu. Teď bude na rozhodnutí akcionářů, jakým způsobem bude vlastní těžba zahájena. Můžeme začít těžit od 5 do 30 tisíc barelů denně.

Tomu odpovídají i nutné investice. Budeme se muset rozhodnout, jestli to uskutečníme sami se stávající akcionářskou strukturou, nebo přizveme další investory. Kdybychom šli na horní hranici těžby, tak bychom investice sami neutáhli,“ řekl v nedávném rozhovoru pro E15 jednatel skupiny Pavel Stuchlík.

Počet zákazníků roste

V oblasti prodeje zemního plynu a elektřiny koncovým zákazníkům v Česku a na Slovensku společnost Lama Energy loni nyvýšila počet klientů. Plyn dodávala na 30 462 a elektřinu na 26 133 odběrných míst. U elektřiny za rok vzrostl počet obsluhovaných odběrných míst o pětinu, u plynu byl růst sedmiprocentní. Na Slovensku si od Lama Energy kupovalo energie 250 firem. Většina zákazníků loni přešla na vázaný tarif na dobu určitou.

Holding Lama Energy Group loni koupil od společnosti E.On otrokovickou teplárnu a stal se tak z dodavatele i výrobcem energií. „Teplárna je jednou z největších akvizic, kterou jsme kdy v historii skupiny udělali,“ tvrdí Stuchlík. Lama prostřednictvím teplárny dodává energii městu Otrokovice i velkým společnostem, jako jsou například Barum Continental a řetězec Baumax.