Ledničky Candy v Česku končí, práci ztratí 120 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Společnost Conta, která v Podbořanech na Lounsku vyrábí ledničky a mrazáky značky Candy, končí. Rozhodli o tom její italští majitelé. O práci přijde všech 120 zaměstnanců.

„Podle současných informací od italských majitelů by továrna měla skončit s výrobou v březnu. Důvodem, který nám byl sdělen, je pokračující ekonomická krize a snížený odbyt našich výrobků na evropských trzích,“ řekl regionálnímu Deníku ředitel společnosti Conta Vladimír Staněk.

Propouštění se bude týkat 99 kmenových a dvou desítek agenturních zaměstnanců. Odbory podbořanské továrny nyní jednají s italskými majiteli o způsobu vyrovnání se zaměstnanci. Vedení společnosti nabízí odstupné podle zákona.

Podle ředitele Úřadu práce v Lounech Vratislava Pražáka firma ohlásila výpovědi ke konci května. Na Podbořansku je nyní téměř jedenáctiprocentní podíl nezaměstnaných na ekonomicky aktivním obyvatelstvu.

Ledničky se v Podbořanech vyrábějí od roku 2002. Investice do výrobní haly a technologií si vyžádala 1,5 miliardy korun. Candy byla prvním zahraničním podnikem v Česku, jehož investiční plán vláda schválila v souladu se zákonem o investičních pobídkách.

Firma před krizí zaměstnávala i víc než 600 lidí, po roce 2008 začala klesat výroba i počet zaměstnanců. Loni továrna vyrobila zhruba 60 tisíc ledniček a mrazniček. Většina byla určena pro evropský trh.