Legenda jménem Gazík žije v nové éře, vyrábí i pro Škodu Auto

Vozy z dílen automobilky GAZ

Vozy z dílen automobilky GAZ Zdroj: auto.cz

Vozy z dílen automobilky GAZ
Vozy z dílen automobilky GAZ
Vozy z dílen automobilky GAZ
Vozy z dílen automobilky GAZ
5
Fotogalerie

Gorkého automobilový závod,GAZ, začal svoji historii výrobou nákladních aut, na něž se zaměřuje dodnes. Vedle toho však vyrábí osobní auta i pro mnohé západoevropské automobilky.

Automobilka GAZ patří mezi nejstarší automobilové výrobce v Rusku, její historie se datuje až do roku 1929. Dnes se zaměřuje hlavně na výrobu užitkových a nákladních vozidel nebo autobusů, zároveň ale vyrábí auta i pro zahraniční značky, mimo jiné Škodu Auto.

 

GAZ byl založen v roce 1929, kdy byla představiteli SSSR schválena výstavba automobilového závodu v městě Nižnij Novgorod a podepsána dohoda s Fordem o licenční produkci jeho modelů A a AA. Samotná výroba byla odstartována 29. ledna 1932, kdy z továrny sjel první vůz, nákladní model nazvaný NAZ AA. Použití jména NAZ může dnes překvapit, jenže automobilka se tak původně jmenovala (Nižgorodský automobilový závod). O rok později však závod změnil jméno na to dnešní, a to spolu s tím, jak se sídelní město na počest spisovatele Maxima Gorkého přejmenovalo na Gorkij.

 V následujících letech výroba ve spolupráci s Fordem pokračuje, už v roce 1935 vyjíždí z továrny automobil s výrobním číslem 100.000. Konstruktéři ale časem získávají zkušenosti, osvojují si jednotlivé postupy, a tak se sovětské vozy fordům podobají stále méně. To už třeba je případ modelu GAZ M1 z roku 1936.

 Během válečného období se automobilka samozřejmě přeorientovává hlavně na válečnou produkci. Vedle aut tak GAZ produkuje také tanky, samohybná děla, minomety nebo granáty. Zároveň se ale továrna připravuje na poválečnou výrobu, a tak už v roce 1946 se začíná vyrábět první poválečný model, nákladní GAZ 51.

Obsáhlou fotogalerii a celý text najdete na Auto.cz