Lego se přesune z Dánska do Česka a Maďarska

Lego

Lego Zdroj: profimedia.cz

Dánský výrobce hraček Lego zruší 380 pracovních míst v dánském městě Billund. Společnost chce konečnou výrobu včetně balení pro evropský trh koncentrovat ve svých závodech v České republice a Maďarsku.

Generální ředitel společnosti Lego Jorgen Vig Knudstorp již koncem loňského roku uvedl, že firma očekává v příštích letech zpomalení růstu prodeje stavebnic kvůli slabým ekonomickým podmínkám na klíčovém evropském trhu. Hodlá se proto více soustředit na digitální aktivity, jako jsou například počítačové hry. Lego již v oblasti videoher působí a doufá, že díky nim podpoří zájem o své stavebnice. Lego od roku 2000 vyrábí hračky rovněž v Kladně, kde v současnosti zaměstnává kolem 1500 lidí. Společnost začátkem října oznámila, že do roku 2014 rozšíří továrnu v Kladně o 14 tisíc metrů čtverečních. Součástí dalšího rozvoje továrny bude přístavba nového patra na jedné ze stávajících hal, kde se budou hračky zdobit a montovat. Firma chce také vybudovat novou výrobní halu, která bude sloužit k balení výrobků. Do těchto nových provozů by mohlo být přijato až 300 zaměstnanců.

Společnost Lego
Lego vzniklo v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově jej proslavily až stavebnice z umělohmotných kostiček. Část příjmů firmy tvoří také licenční poplatky z počítačových her. Společnost zaměstnává po celém světě zhruba 11 tisíc lidí, z toho 3500 v Billundu.