Lego v Česku expanduje, kapacitu kladenské továrny zvýší o třetinu

Kladenská továrna firmy Lego

Kladenská továrna firmy Lego Zdroj: Profimedia.cz

Dánské Lego otevřelo v nové průmyslové zóně Kladno - Jih třetí výrobní halu, kapacita kladenského závodu firmy tak stoupne o třetinu. V nové hale vzniklo šest stovek nových pracovních míst, z nichž 340 už je obsazeno. Je to součást investice do rozšiřování továrny v hodnotě více než 1,7 miliardy korun.

Lego patří mezi významné zaměstnavatele na Kladensku, v závodě pracuje přes 2000 lidí, dalších 340 už letos nabral. Firma působí v Česku již 15 let.

Součástí nové budovy jsou dvě výrobní haly a manuální sklad. Její rozloha je zhruba 50 tisíc metrů čtverečních a stavba byla ohlášena před necelými dvěma lety. „Stavba budovy byla například složitá tím, že práce nesměly narušit plný provoz ve vedlejší budově,“ uvedl ředitel kladenského závodu Cornelis Versluis. V obou výrobních halách postupně nabíhá výroba.

Ministr Jiří Dienstbier (vlevo) a ředitel kladenské továrny Lego Carsten Rasmussen (druhý zprava) slavnostně otevřeli třetí výrobní halu Lego Group.Ministr Jiří Dienstbier (vlevo) a ředitel kladenské továrny Lego Carsten Rasmussen (druhý zprava) slavnostně otevřeli třetí výrobní halu Lego Group. | ctk/APTřetí výrobní halu Lega v Kladně slavnostně otevřeli ministr Jiří Dienstbier (vlevo) a šéf kladenské továrny Carsten Rasmussen (druhý zprava).

Pokračuje také výstavba dalšího automatického skladu v kladenském areálu společnosti. Sklad bude uveden do provozu v roce 2016. „Továrna v Kladně představuje základní stavební kostku v naší strategii budování stabilní výrobní základny po celém světě,“ řekl viceprezident Lega zodpovědný za výrobu Bali Padda.

V Kladně se figurky dekorují, kompletují se zde menší díly a také se balí. V provozu je tu více než 70 výrobních linek. Kladenský závod má celkovou rozlohu odpovídající zhruba 22 fotbalovým hřištím. Vylisované kostky putují do Kladna především z továrny v dánském Billundu.

Kladenská továrna firmy LegoKladenská továrna firmy Lego | CC BY-SA 3.0: Edisteewr; WikimediaKladenská továrna je jedním ze čtyř závodů Lega. Kromě ní má firma ještě provozy v Dánsku, Maďarsku a Mexiku.

Dánská skupina Lego Group je třetím největším světovým výrobcem hraček, zaměstnává přes 12 200 lidí. Kladenská pobočka se nachází na okraji města v průmyslové zóně Kladno - Jih. Kromě toho tam sídlí část globálního oddělení výzkumu a vývoje Lega. Součástí areálu je i budova Shopper Marketing Agency, která vyvíjí a vyrábí 3D modely určené například pro Legolandy a marketingové kampaně v obchodech.

Zóna Kladno - Jih má rozlohu přes 40 hektarů a funguje v ní i výrobce klimatizací Keihin Thermal Technology Czech a další společnosti.

Lego a další „žraloci“ ovládli soutěž Investor roku