Lesy ČR vypsaly tendr na lesní práce za půl miliardy korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vypsal tendry na lesnické práce a prodej dřeva v deseti územních jednotkách v souhrnné hodnotě 505 milionů korun bez DPH. Jde o jednotky, na nichž dosavadní partneři Lesů ČR z různých důvodů ukončili práce. Celkem mají Lesy ČR své území rozděleno do 141 jednotek. Uvedla to mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesům ČR patří asi polovina lesů v Česku.

Vítězové tendrů by měli práce v lesích zahájit 1. července 2015. Na osmi jednotkách by měl kontrakt trvat do konce roku 2016, na jedné do konce roku 2017 a na jedné do konce roku 2019. Nejvyšší odhadovaná hodnota 158 milionů korun připadá na kontrakt na jednotku Buchlovice. Za ní jsou s 90 miliony korun jednotka Bruntál a s 80 miliony korun jednotka Albrechtice-sever, vyplývá ze zadání soutěže. Hodnotícím kritériem tendrů bude nabídnutá cena.

Ve třech dosavadních jednotkách partneři podle Jouklové závažně porušili smluvní povinnosti a podnik jim smlouvu ukončil. Pro nový tendr Lesy ČR jednu jednotku rozdělily na dvě. Ve dvou jednotkách bude již k 30. červnu naplněn objem vysoutěžené zakázky, a smlouva tak bude předčasně ukončena. Obě jednotky Lesy ČR pro novou soutěž rozdělily na dvě. V jedné jednotce firma odstoupila kvůli vydání majetku v rámci církevních restitucí a v poslední jednotce firma po loňském tendru odmítla podepsat smlouvu.

Soutěžené jednotky v tendru 1.7.2015+
Město Albrechtice - sever
Město Albrechtice - jih
Bruntál
Břidličná
Buchlovice
Nejdek
Klokočka
Podještědí
Nové Město
Hejnice

Nyní vypsaný tendr zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o pracích na zhruba pětině území. Vítězové tendrů zajišťují pěstební práce, dřevo těží a dále jej sami i prodávají.

Naposledy LČR v závěru loňského roku vyhodnotily pětiletý tendr na lesnické práce a prodej dřeva od ledna 2015. Vítězem se stala firma Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), která z 33 soutěžených kontraktů získala osm smluv. Za Unilesem se umístila firma LST s pěti kontrakty a firmy PETRA a Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty. Celkem si 32 kontraktů rozdělilo 12 subjektů. Na jednotce Buchlovice Lesy ČR tendr zrušily, protože vítězný Uniles odmítl uzavřít smlouvu. Lesy ČR podepisovaly smlouvy výhradně s vítězi tendrů.