Lumius rozšiřuje svoje aktivity, bude kupovat elektrárnu

Plynovod

Plynovod Zdroj: E15

Tuzemský obchodník s elektřinou a plynem pro velkoodběratele Lumius plánuje v letošním roce nákup elektrárny. Dnes to řekl ředitel firmy Miloň Vojnar s tím, že firma bude ale muset uzavřít některé pobočky v zahraničí.

„Loňský rok byl pro nás mimořádně úspěšný a umožnil nám rozvoj nových projektů. Chceme vlastnit nejen obchodní smlouvy se zákazníky, ale také nějaký zdroj,“ řekl Vojnar. S ohledem na nedokončená jednání Vojnar zatím nechtěl přiblížit podrobnosti kolem akvizice.

Nákup nové elektrárny podle Vojnara souvisí s rozšiřováním aktivit firmy v Česku i za hranicemi. Lumius personálně posiluje a začíná prodávat plyn a elektřinu také na Slovensku a v Polsku. Kvůli nevyhovujícímu tržnímu prostředí naopak firma ruší své pobočky v Chorvatsku a Maďarsku.

O tom, že by Lumius rozšířil své služby i na domácnosti, ale prý firma neuvažuje. „Chceme zůstat specialistou na segmentu velkoodběratelů,“ řekl Vojnar. Tržní podíl Lumiusu v segmentu prodeje velkoodběratelům podle Vojnara u plynu činí kolem 11 procent a u elektřiny zhruba sedm procent.

Společnost Lumius vznikla v roce 2002. Mezi významné odběratele firmy patří například Správa Pražského hradu, Národní divadlo či Národní galerie. V loňském roce firma utržila osm miliard korun.

Loni se také společnosti podařilo přebrat řadu zákazníků od hlavních konkurentů jako je ČEZ, Pražská energetika či E.ON. Letos však velkoodběratelé prodejce elektřiny nemění v takové míře jako loni. Cena elektřiny na burze totiž v minulých týdnech výrazně rostla. „Zákazníci s nákupem elektřiny pro příští rok vyčkávají,“ dodal Vojnar.