Lumius zvýšil zisk o 14 milionů při klesajících tržbách

Energetická společnost Lumius loni v Česku vydělala po zdanění 137 milionů korun při tržbách 7,5 miliardy korun. Zisk meziročně vzrostl o čtrnáct milionů, přestože se tržby firmy propadly o dvě miliardy korun. Pro letošek firma počítá s tržbami sedm miliard a ziskem 120 milionů korun.

Tržby celé skupiny Lumius klesly od roku 2012 z 10,5 na 8,57 miliardy korun. Propadá se také množství dodané elektřiny a plynu. Firma, která se specializuje na dodávky energií firmám, klesající prodané objemy zdůvodňuje teplým počasím v uplynulých letech a snahou firem snižovat spotřebu. „U našich klientů tvoří výdaje na elektřinu a plyn významnou část nákladů. Je logické, že hledají úspory, například formou instalace solárních panelů nebo kogeneračních jednotek,“ říká obchodní ředitel Martin Kročil.

Poptávce po kogeneračních jednotkách Lumius vychází vstříc. „Kogenerační jednotky však nejsou vhodné pro každou firmu. Rozhodující je, kolik firma potřebuje tepla a chladu, či jak vysoké teploty vyžaduje. Návratnost se pohybuje kolem pěti let,“ říká ředitel společnosti Miloň Vojnar.

Firma rozšířila aktivity

Do dalších energetických služeb, jako je například energetický management, kterým by Lumius klientům optimalizoval spotřebu energie, se firma pouštět nechce. „Velké firmy si to dělají samy. První vlna optimalizace spotřeby už je navíc za námi,“ vysvětluje Vojnar.

Loni se Lumius rozhodl rozšířit své aktivity a přes sesterskou společnost Lumius Invest koupil 50 procent akcií výrobce plastových dílů pro automobilový průmysl Böhm plast-technik. Součástí smlouvy byla také opce na druhou polovinu akcií. Lumius se nyní soustředí na rozšiřování služeb, které firma poskytuje.

„Měli bychom umět nabídnout komplexní službu od designu a výroby formy podle potřeb zákazníka až po hotové výlisky,“ říká Vojnar. Hodlá proto investovat do pořízení 3D scanneru, vytvoření nástrojárny pro servis forem či do technologie pokovování plastů.

Energetická firma Lumius koupila výrobce plastů Böhm plast-technik

Lumius chce stavět vlastní jaderku