Majitel Chemoprojektu nakupoval na Slovensku

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Skupina Safichem velkopodnikatele Tomáše Plachého a jeho syna získala u slovenských sousedů polovinu projektové společnosti IDO Hutný Projekt. Druhou půlku si ponechal dosavadní izraelský majitel.

Inženýrská divize holdingu Safichem Group získala další cenný přírůstek. Byznysmeni otec a syn Plachých přikoupili ke svému Chemoprojektu a dalším společnostem půlku slovenské firmy IDO Hutný Projekt.

„Díky akvizici jsme v inženýringu zvýšili naši kapacitu pro oblast ropy a plynu,“ řekl deníku E15 Tomáš Plachý mladší. „Společnost již začleňujeme do našich běžících projektů, abychom zvýšili celkový efekt,“ dodal. Hodnotu transakce nekomentoval. Mezinárodně působící IDO Hutný Projekt založená v roce 1951 zaměstnává kolem 130 vysoce kvalifikovaných inženýrů. Jejich zkušenosti sahají od zakázek pro Slovnaft Bratislava až po jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice a Mochovce.

Projekční a inženýrskou část průmyslové skupiny Safichem tvořily dlouho hlavně společnosti Chemoprojekt a Technoexport. Obě společnosti mají historicky řadu zkušeností například z Blízkého východu. Letos k nim skupina otce a syna Plachých přidala tuzemskou část finského koncernu Pöyry Group a vrátila jí původní název Aquatis. V tomto případě Safichem posílil hlavně v oblasti projektování ve vodohospodářství.

Tržby celé Safichem Group se pohybují kolem čtyř miliard korun, provozní zisk převyšuje 640 milionů. „U provozního výsledku je tahounem inženýrská divize,“ uvedl Tomáš Plachý mladší. V rámci ukazatele EBITDA se ale v Safichemu dostávají do popředí zase obnovitelné zdroje a realitní divize. Ta se minulý týden blýskla akvizicí druhé fáze kancelářského centra Futurama v Praze 8.