Majitel Fukušimy se zatím nevzpamatoval: hlásí obří ztrátu

Tepco

Tepco Zdroj: myweathertech.com

Japonská energetická společnost Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), majitel jaderné elektrárny Fukušima, vykázala v loňském fiskálním roce ztrátu 781,6 miliardy jenů (191,7 miliardy korun). Důvodem byly vysoké výplaty odškodného po nehodě ve Fukušimě, kvůli kterým se firma dostala až na pokraj bankrotu a musela ji zachraňovat vláda. Další ztrátu čeká společnost i letos.

Ztráta byla mnohem vyšší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali za rok do konce března ztrátu jen 692,6 miliardy jenů. Celkové ztráty firmy z neštěstí se tak vyšplhaly již na dva biliony jenů. Náklady firmy rovněž zvyšuje výroba elektřiny pomocí jiných zdrojů, protože po nehodě byly v Japonsku odstaveny z provozu všechny jaderné elektrárny.

Další ztrátu očekává TEPCO i v letošním fiskálním roce do konce března 2013, a to 100 miliard jenů. Analytici počítají se ztrátou až 227,7 miliardy jenů. Firma ve svém podnikatelském plánu nedávno uvedla, že by se chtěla vrátit k zisku ve fiskálním roce do konce března 2014.

Vláda se minulý týden dohodla s firmou na jejím znárodnění výměnou za finanční injekci jeden bilion jenů. Firma již od neštěstí v elektrárně získala od státu 3,5 bilionu jenů, napsala agentura Reuters.

Vývoj akcií TEPCO za poslední 3 roky

Vývoj akcií TEPCO za poslední 3 rokyVývoj akcií TEPCO za poslední 3 roky|finanzen.net

Elektrárnu Fukušima na severovýchodě Japonska loni v březnu zničilo silné zemětřesení a následná vlna cunami. Ze zařízení uniklo větší množství radioaktivity, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.

aponsko postupně kvůli kontrolám bezpečnosti odstavilo všechny své jaderné reaktory, poslední minulý týden, a jejich činnost zatím neobnovilo. Před katastrofou v elektrárně Fukušima se energie z jádra podílela na celkové spotřebě energie v zemi více než třetinou.