Japonské firmy se bojí horkého léta bez jaderné energie

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

V říjnu 1986 vozily nákladní
vozy v nepřetržitém proudu materiál pro stavbu sarkofágu nad čtvrtým reaktorem, poté je vystřídaly cisterny
s vodou, aby prostor zavlažovaly a zabránily tak
víření radioaktivního
prachu od zničeného
zařízení
Japonsko rok po přírodní katastrofě
V říjnu 1986 vozily nákladní
vozy v nepřetržitém
proudu materiál pro
stavbu sarkofágu
nad čtvrtým
reaktorem, poté je vystřídaly cisterny s vodou, aby
prostor zavlažovaly
a zabránily tak
víření radioaktivního
prachu od zničeného
zařízení
Japonsko rok po přírodní katastrofě
Černobyl - měření radioaktivity
12
Fotogalerie
Japonští těžce zkoušení výrobci se připravují na dlouhé léto plné obav, že jejich podnikání v oboru čehokoli od výroby zmrzliny až po tužky mohou poškodit nedostatečné dodávky a výpadky energie. Té by mohlo být málo poté, co země zcela odstavila všechny jaderné reaktory, napsala dnes agentura AFP.

Horké léto by za obvyklých okolností bylo dobrou zprávou pro firmu Ezaki Glico, velkého výrobce sladkostí a zmrzliny, protože stoupající teploty povzbuzují také chuť na chladivé pochoutky. Ale hrozící nedostatek energie by jeho podnikání mohl znesnadnit.

„Pokud bude teplota letos stoupat hodně vysoko a jestli nás vláda vyzve, abychom hodně snížili spotřebu energie, pak naše podnikání ve zmrzlině značně utrpí,“ řekl mluvčí firmy. „Budeme asi muset vyrobit co nejvíc zmrzliny, než nedostatek elektřiny dostoupí vrcholu,“ dodal.

Dva týdny poté, co byl odpojen poslední fungující jaderný reaktor v reakci na loňskou jadernou katastrofu, kterou způsobilo březnové zemětřesení a následná vlna cunami, se Japonsko snaží zaplnit vzniklou energetickou propast. Vláda ještě nezveřejnila údaje, o kolik bude potřeba snížit spotřebu elektřiny v průmyslu, ale podstatné šetření se zdá být jisté - v některých oblastech údajně až o 20 procent.

Fukušima po katastrofě

Nejhorší jaderná katastrofa od havárie sovětského Černobylu obrátila veřejné mínění v Japonsku proti jaderné energetice, která do té doby zajišťovala třetinu elektřiny pro zemi, jež je poměrně chudá na přírodní zdroje.

Katastrofa v jaderné elektrárně Černobyl

To znamenalo obrat k dražším alternativám a například společnost Kansai Electric, patřící mezi dodavatele elektřiny, minulý měsíc ohlásila roční ztrátu tři miliardy dolarů kvůli nutnosti využívat namísto jaderných reaktorů dosud zakonzervované továrny na fosilní paliva.

Minulý měsíc vláda premiéra Jošihika Nody dala zelenou spuštění reaktorů v jedné jaderné elektrárně poté, co její zátěžové testy schválila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Ale vládním orgánům se zatím nepodařilo přesvědčit nervózní obyvatele žijící v blízkosti elektrárny.

Aby mohly být znovu spuštěny, musejí nyní jaderné reaktory projít nejen zátěžovými testy, ale s jejich provozem musí souhlasit také obyvatelé hostitelské komunity - což je překážka, která se v poslední době ukázala jako nejhůře překonatelná.

Japonskem nyní rezonují obavy z výpadků elektřiny a Hiromasa Jonekura, šéf Japonské federace podnikatelů, údajně varoval, že ekonomika státu „se zhroutí“, pokud nebude restartován žádný z 50 reaktorů v zemi.

V západní oblasti Kansai loni v létě některé úřady a továrny snížily spotřebu elektřiny o zhruba 15 procent, což bylo pro mnoho firem na hranici únosnosti. Patřila mezi ně i továrna na výrobu tužek Sakura Color Products ve městě Ósaka. „Měli jsme naprosto minimální množství zapnutých světel a vypojili jsme zhruba polovinu počítačů a výtahů v kancelářské budově,“ řekl mluvčí firmy. Pro letošní rok prý zvažují celou škálu opatření - včetně například přesunutí výroby alespoň částečně do Číny.

„Uvažujeme o tom, že bychom předem vyrobili, kolik to půjde, než začne nutnost šetřit elektřinou, a dokonce i o přesunutí části výroby do Šanghaje a dovážení odtud,“ dodal mluvčí. „Jinak bychom nebyli schopní snížit spotřebu elektřiny o pětinu.“

Japonská tragédie.
Elektrárna ve Fukušimě
doplatila na to, že se po
zemětřesení a následném
úderu tsunami ocitla bez
přívodu elektřiny potřebné
k chlazení reaktorů.
Přívalová vlna totiž vyřadila
i záložní zdroje prouduJaponská tragédie. Elektrárna ve Fukušimě doplatila na to, že se po zemětřesení a následném úderu tsunami ocitla bez přívodu elektřiny potřebné k chlazení reaktorů. Přívalová vlna totiž vyřadila i záložní zdroje proudu | reuters

Také elektrárny na severojaponském ostrově Hokkaidó a na jižním ostrově Kjúšú se bojí, jak se budou potýkat s potřebou zajistit dostatek elektřiny, aby bylo čím svítit a zároveň pohánět klimatizaci během často horkého japonského léta.

Ekonom Satoši Osanai říká, že japonští výrobci, kteří se stěží vyrovnávali s loňskými výpadky během léta, budou letos v ještě horší situaci, až začne v příštích měsících rtuť teploměru šplhat nahoru.

„V loňském roce výrobci dokázali udržet úroveň výroby tím, že jejich provozy jely o víkendech místo pracovních dní, anebo mimo energetickou špičku,“ prohlásil Osanai. „Ale jestli budou muset snížit spotřebu elektřiny až o 20 procent, pak by to mohlo vyhnat hodně výrobců pryč ze země,“ dodal.