Majitel Staropramenu zaujal 21. místo na světě

Staropramen

Staropramen Zdroj: pivovary-staropramen.cz

Po odštěpení od světového lídra v produkci piva, konglomerátu AB InBev na podzim roku 2009, zaujal nový majitel Pivovarů Staropramen a dalších výrobců piva ve střední a východní Evropě, společnost StarBev, 21. místo na světě podle výstavu.

Celá skupina předloni, v prvním roce své samostatné existence, vyprodukovala 13 milionů hektolitrů piva, což představovalo podíl na světové výrobě 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a německé ročenky Der Barth Bericht Hopfen.

Samotný StarBev, který od AB InBevu koupila za 2,2 miliardy dolarů investorská společnost CVC Capital Partners, údaje o svém výstavu za celou skupinu nezveřejňuje stejně jako výsledky hospodaření. Na dotazy deníku E15 týkající se postavení StarBevu na trhu v roce 2010 a v loňském roce mluvčí skupiny neodpověděl.

Největší pivovarnické skupiny podle výstavuNejvětší pivovarnické skupiny podle výstavu | Pivovarsky kalendar 2012, Der Barth Bericht Hopfen 2010/2011

Investoři si cení akvizice zejména proto, že získali Pivovary Staropramen, kvůli kterým si také jako sídlo celé skupiny zvolili před rokem právě Prahu. Na celkovém předloňském výstavu piva se tuzemská dvojka na trhu StarBev podílela zhruba čtvrtinou. Skupina StarBev vlastní pivovary i na Slovensku, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

Na Staropramen také hodlá StarBev i nadále sázet. „Staropramen je ve světě nejznámějším pražským pivem. Poptávka po českém pivu nebyla nikdy vyšší a naším cílem pro následujících dvanáct měsíců je zvýšit náš tržní podíl v segmentu českého piva po celém světě,“ řekl loni v létě generální ředitel skupiny StarBev Alain Beyens.