Majitel Unipetrolu kvůli odpisům prohloubil ztrátu, na osm miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Největší polská ropná společnost PKN Orlen prohloubila čistou ztrátu ve čtvrtém čtvrtletí na 1,22 miliardy zlotých, asi osm miliard korun. Je to zhruba trojnásobek ztráty, kterou majitel českého Unipetrolu vykázal před rokem. Výsledek je zároveň výrazně horší, než očekávaly trhy. Hospodaření polského koncernu nepříznivě ovlivnil pokles hodnoty zásob ropy a vyšší finanční náklady.

Analytici podle agentury Reuters čekali, že čistá ztráta za tři měsíce do konce prosince dosáhne 631 milionů PLN. V předloňském čtvrtém čtvrtletí byl státem ovládaný koncern ve ztrátě 421 milionů PLN. Ztrátový byl pro podnik i celý uplynulý rok.

Celoroční ztráta tak dosáhla rekordních 5,81 miliardy zlotých (161,7 miliardy korun), a to včetně odpisů v souvislosti s kanadskou těžební divizí TriOil.

Levná ropa

Na energetické firmy po celém světě doléhají nižší ceny ropy, které od loňského června klesly o zhruba 60 procent. Řadu ropných firem to přimělo k omezování investic. PKN Orlen předpokládá, že investiční výdaje pro tento rok zůstanou meziročně beze změn na úrovni 3,8 miliardy zlotých. Zároveň sdělila, že na počátku letošního roku zaznamenala nárůst rafinerských marží.

Státní společnost PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy v Polsku. Petrochemický holding Unipetrol je součástí polské skupiny od roku 2005. PKN Orlen je jeho většinovým vlastníkem.

Unipetrol oznámil, že v loňském roce snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy Kč. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun a v posledních třech měsících roku firma vykázala zisk 598 milionů korun.