Majitel Unipetrolu PKN Orlen má zájem o čerpací stanice v Německu

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: profimedia.cz

Polský petrochemický koncern PKN Orlen, který je majitelem českého Unipetrolu, má zájem o koupi čerpacích stanic v Německu. Chce tam rozšířit svou tamní síť.

„Během příštích pět let chceme rozšířit svou síť se značkou Star z necelých 570 až na 750 čerpacích stanic,“ citoval generálního ředitele společnost PKN Michala Brylinskeho deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Terčem převzetí budou s největší pravděpodobností nezávislé čerpací stanice, protože velcí konkurenti nyní mají také zájem spíše o expanzi než o prodej aktiv.

PKN Orlen je v Německu sedmým největším řetězcem čerpacích stanic v zemi. Společnost má podle listu na německém trhu zhruba čtyřprocentní podíl.

Za druhé čtvrtletí má PKN Orlen výrazné ztráty

Polský koncern skončil za druhé čtvrletí v minusu 207 milionů zlotých (1,3 miliardy korun). Výsledky společnosti zasáhly náklady na údržbu rafinerií, povodně v České republice a slabší kurz polského zlotého. Ztráta se výrazně prohloubila ve srovnání se stejným loňským obdobím, ve kterém firma prodělala pět milionů zlotých. Oproti tomu český petrochemický holding Unipetrol snížil ztrátu. V pololetí byl ve ztrátě 576 milionů korun, přitom loni manko společnosti činilo 962 milionů.

Státní společnost PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je součástí polské skupiny od roku 2005 a v České republice patří k podnikům s nejvyšším obratem.