Michelin v pololetí navýšil zisk na téměř miliardu eur. Pomohlo i Trumpovo snížení daní

Michelin

Michelin Zdroj: Profimedia.cz

Výrobci pneumatik Michelin vzrostl za šest měsíců letošního roku čistý zisk o 6,3 procenta na 917 milionů eur (23,7 miliardy korun). Hospodaření podpořily nižší náklady na úvěry a daně v USA, které vykompenzovaly nepříznivý vývoj směnných kurzů, uvedla společnost.

Tržby se hlavně kvůli vývoji směnných kurzů snížily o 4,1 procenta na 10,603 miliardy eur. Provozní zisk pak klesl o 4,7 procenta na 1,327 miliardy eur.

Objem prodeje se naopak zvýšil o 2,6 procenta. Prodej pneumatik výrobcům nákladních aut stoupl o šest procent a pro osobní auta o jedno procento. Tržby z prodeje pneumatik se však snížily.

Společnost zopakovala svůj výhled na celý letošní rok, podle kterého se prodej jejích pneumatik má zvýšit zhruba stejným tempem jako celosvětový prodej. Očištěný provozní zisk pak má činit více než 1,1 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Michelin patří mezi přední světové výrobce pneumatik, spolu s japonským Bridgestonem a americkým Goodyear Tire & Rubber. Turistům pomáhá Michelin mapami, průvodci, atlasy a počítačovými produkty. Působí ve 170 zemích světa. Výrobní závody má v 17 zemích světa a zaměstnává přes 114 tisíc osob.