Místo Sedlčanského hermelínu výroba plotů. Savencia našla kupce pro opuštěný areál

Areál Sedlčanské mlékárny kupuje výrobce plotů Pilecký

Areál Sedlčanské mlékárny kupuje výrobce plotů Pilecký Zdroj: František Vlček/MAFRA/Profimedia

Areál Sedlčanské mlékárny kupuje výrobce plotů Pilecký
Areál Sedlčanské mlékárny kupuje výrobce plotů Pilecký
3
Fotogalerie

Areál bývalé mlékárny v Sedlčanech získala firma Pilecký, která se zabývá výrobou, montáží a prodejem plotů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic loni v Sedlčanech ukončila výrobu sýrů Sedlčanský a Lučina a pro prázdný areál hledala kupce. Obě strany již uzavřely kupní smlouvu, výše transakce nebude zveřejňována

Firma Pilecký se sídlem v Novém Kníně je na trhu od roku 1994, kdy začala s prodejem klasického drátového oplocení. Postupně rozšířila sortiment i na ploty a další zboží. Jednatel Daniel Pilecký řekl, že v Sedlčanech bude výroba plotů, pracovat by tam měly desítky lidí.

Do areálu se podle Pileckého přesunou pracovníci z výroby z Žemličkovy Lhoty a Křešic, firma chce nabrat i nové lidi. „Kdy se nastěhujeme, záleží jenom na místních úřadech, které nám musejí dát příslušné povolení,“ řekl Pilecký. Společnost chce podle něj do areálu investovat. „Dnes jsme měli první schůzku s projektantem na místě. Investice plánujeme, ale v tuhle chvíli neumím říct, kolik to bude stát,“ dodal jednatel.

Savencia výrobu sýrů kvůli zvýšení efektivity přesunula do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V sedlčanské mlékárně původně pracovalo 300 lidí. Dostali nabídku pracovat v Hesově, odcházejícím lidem firma vyplatila odstupné.

Pod současným názvem Savencia vystupuje společnost, kterou ovládá francouzská rodina Bongrainů, od roku 2016. Do českého mlékárenství přišla francouzská firma v roce 1993, kdy získala majoritu v hesovské mlékárně Pribina. O dva roky později vstoupila do tehdejších Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 do mlékárny TPK Hodonín.