Mládek chce převzít vyplácení příspěvku horníkům, zákon s úpadkem OKD nepočítal

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zdroj: Alexandr Malachovský

Jan Mládek
Jan Mládek
Jan Mládek
Kandidát ČSSD na ministra průmyslu Jan Mládek hovoří 23. ledna 2013 po setkání s prezidentem
Ministr průmyslu Jan Mládek navštívil 5. srpna 2014 uranový důl Rožná na Žďársku
24
Fotogalerie

Zvláštní příspěvek pro horníky, kteří jsou ohroženi nemocí z povolání, by měl nově vyplácet stát. Počítá s tím novela zákona, kterou předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), a na pondělním zasedání ji projedná vláda. Dosavadní zákon z roku 1987 podle ministerstva neodpovídá současným ekonomickým poměrům. Nepočítá například s tím, že by se společnost jako OKD mohla ocitnout v úpadku.

"Hlavním důvodem předložení je skutečnost, že stávající znění zákona neřeší odpovídajícím způsobem výplatu zvláštního příspěvku horníkům. A zároveň neodpovídá současným ekonomickým poměrům, a to zejména v situaci, kdy se subjekt, který má tento příspěvek poskytovat, ocitne v úpadku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

MPO navrhuje, aby výplatu této sociální dávky převzal stát a aby mohl současně takto vyplacené peníze uplatnit jako pohledávku za dlužníkem. Ta by byla v rámci insolvenčního řízení postavena na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou.

Povinnost k výplatě dávky může zároveň převzít také státní podnik, jehož zakladatelem je ministerstvo průmyslu. Konkrétně by šlo o státní podnik Diamo nebo Palivový kombinát Ústí. Tyto podniky, se kterými by ministerstvo uzavřelo veřejnoprávní smlouvu o pověření k činnosti plátce, by navíc současně posuzovaly nově podané žádosti o vyplácení příspěvku.

Výše příspěvku je 1900 korun na měsíc v případě, že se zaměstnanec, který byl ohrožený nemocí z povolání, převedl na jinou práci mimo doly, nebo ukončil pracovní poměr. V případě, že byl převeden na méně rizikovou práci v dolech, dostává o 400 korun méně. Zaměstnanec však zároveň nesmí pobírat starobní důchod a musí být mladší 60 let.

Součástí předloženého návrhu je i novela insolvenčního zákona, a to proto, aby mohlo být dosaženo maximálního výtěžku z uplatněných pohledávek u insolvenčního správce v případech, kdy povinnost výplaty zvláštního příspěvku přejde na třetí osobu.

Společnost OKD poslal soud do úpadku v červnu. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, poté co se vinou klesajících cen uhlí a předluženosti dostala do existenčních potíží. Pohledávky vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

Již v květnu vláda schválila příspěvky pro propuštěné zaměstnance černouhelné OKD, která je v úpadku. Zaměstnanci, které OKD propustí a u kterých převažovala práce na povrchu, dostanou sedm tisíc za měsíc a ti, u nichž převažovala práce v podzemí, dostanou osm tisíc měsíčně. 

Až na pět let

Příspěvek pro horníky z OKD se má vyplácet po omezenou dobu, a to v rozmezí od tří měsíců do maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance. Se stejným časovým rozmezím počítá i dnes schválený návrh.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Věřitelé firmě v srpnu povolili reorganizaci. Vedení firmy nyní vypracovává reorganizační plán, na jehož zpracování má 120 dnů od schválení reorganizace, tedy do 9. prosince. Je ale možné, že vedení OKD požádá o prodloužení této lhůty. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje asi 12 tisíc lidí.