Moderní výrobě se daří i v bývalých Sudetech. Chudeřičtí autoskláři výrazně inovují provoz

Na výrobě autoskel se podílejí robotizované systémy

Na výrobě autoskel se podílejí robotizované systémy Zdroj: E15 Michal Nosek

Generální ředitel AGC Chudeřice Luděk Steklý
Na výrobě autoskel se podílejí robotizované systémy
Ploché sklo do Chudeřic dovážejí z teplické sklárny
Z Chudeřic putují skla do téměř všech evropských automobilek a japonské Toyoty
Robot pracuje i v nové chudeřické hale
18
Fotogalerie

Společnost AGC Automotive Czech se zabývá výrobou bezpečnostních automobilových skel a přídavných dílů. Výrobní závod v Chudeřicích na Teplicku je největším  podnikem japonské skupiny AGC v Evropě a prochází rozsáhlou modernizací.

"Abychom uspokojili nároky zákazníků, pravidelně investujeme do moderních technologií. Za posledních šest let jsme v Chudeřicích investovali do rozšíření výroby a její automatizace zhruba 1,5 miliardy korun," uvedl generální ředitel Luděk Steklý.

V těchto dnech výrobce, který v nepřetržitém provozu zaměstnává 2500 lidí, spouští linku v nové hale, která celkově i s robotickými technologiemi vyšla na 180 milionů korun.

Produkty z chudeřického závodu automobilky kompletně zasklí zhruba šestinu všech vozů  vyrobených v Evropě. Chudeřická sklárna má v Evropě tržní podíl 24 procent. Jedničkou je francouzský Saint-Gobain a do Evropy se derou turecké a čínské podniky.

V posledních letech firma zaznamenává výroba v Chudeřicích silný růst. V roce 2016 vyrobila rekordních 32 milionů autoskel a letos očekává obdobný výsledek. V předchozích pěti letech se ztrojnásobil počet nových projektů, které společnost každoročně zařazuje do sériové výroby.

Skla od AGC Automotive má i první české SUV Škoda Kodiaq, legendární Mini Cooper nebo první hybridní Porsche 918 Spyder, SUV Porsche Macan, či Toyota CHR.