Mohou nám dojít díly, varuje Škoda Auto. Koronavirus zastavil továrny dodavatelů

Vozy Škoda připravené na export

Vozy Škoda připravené na export Zdroj: Škoda Auto

Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Výroba Škody Fabia
Výroba Škody Superb v Kvasinách
9
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly vyráběnými v Číně. Díly se dodávají do různých závodů firmy, postiženo jich tak může být v případě nedostatečných dodávek více, řekl vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Firma zaměstnancům doporučuje, aby zvážili nutnost všech svých pracovních cest do zahraničí.

„V souvislosti s koronavirem ponechávají někteří naši čínští dodavatelé své závody nadále zavřené nebo v nich výrobu pomalu rozbíhají,“ řekl Kotera. „To může vést k případnému nedostatečnému zásobování díly a subkomponenty vyráběnými v Číně,“ uvedl.

Díly vyráběné v Číně se dodávají do závodů automobilky, kde se následně montují do aut. Co by případný výpadek dodávek způsobil, Kotera neuvedl. „U příslušných dodavatelů nadále pozorně sledujeme denní vývoj a průběžně vyhodnocujeme potenciální rizika pro výrobu vozů,“ řekl Kotera.

Firma nyní také řeší, jak vyjít vstříc zaměstnancům, kteří se kvůli zavřeným školám musí starat o své děti. Zaměstnanci mají podle Kotery tři možnosti, jak nastalou situaci řešit. Pokud to typ práce umožňuje, může zaměstnanec pracovat z domova, poté dostává plnou mzdu. Zaměstnanec může využít také paragraf péče o dítě, následně dostává 60 procent mzdy.

Pečovat o dítě na základě paragrafu může zaměstnanec po dobu devíti kalendářních dnů, respektive 16 kalendářních dní v případě rodičů samoživitelů. „Jak bude Škoda Auto postupovat po uplynutí devíti, respektive 16 kalendářních dnů, bude brzy upřesněno po jednání se sociálním partnerem,“ řekl Kotera.

Automobilka lidem také umožní po dohodě s nadřízeným čerpat dovolenou, náhradní volno nebo volno z napracovaných hodin.

Firma zaměstnancům doporučuje, aby zvážili nutnost všech svých pracovních cest do zahraničí. Vycestovat je povoleno do zemí, které nejsou podle interních nařízení považovány za rizikové.

Škoda Auto musela kvůli zákazu hromadných akcí nad 100 lidí zrušit svou každoroční výroční tiskovou konferenci, která se měla konat 23. března. Finanční výsledky za loňský rok a plány do budoucna tak firma oznámí pouze formou živého přenosu přes internet bez účasti publika.

Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 tisíc zaměstnanců, z toho v Česku necelých 34 tisíc lidí.