Češi mohou přijít o výrobu Škody Superb, Volkswagen zvažuje její stěhování do Bratislavy nebo Györu

Výroba Škody Superb v Kvasinách

Výroba Škody Superb v Kvasinách Zdroj: Škoda Auto

Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
Výroba Škody Superb v Kvasinách
8
Fotogalerie

Koncern Volkswagen zvažuje, že přesune výrobu modelu Superb, vlajkové lodi automobilky Škoda Auto do Bratislavy. Hospodářským novinám to řekl odborový předák Jaroslav Povšík, podle kterého jsou v Bratislavě nevytížené kapacity. O možném přesunu výroby Superbu z Česka do zahraničí se spekulovalo již dříve, odbory přesun vždy odmítaly.

Volkswagen v roce 2018 po spekulacích o přesunu výroby Superbu oznámil, že tento model škodovce zůstane, navíc se měly v České republice do roku 2023 začít vyrábět modely rodiny Passat.

„Nouzově se začíná uvažovat o dalších řešeních, zejména přesunutí linek a využití stávajících továren. Přemýšlí se například o Bratislavě, kde má koncern VW rovněž nevytíženou kapacitu. Nebo také u Audi v Györu, kde koncern vyrábí dieselové motory a má kapacity,“ řekl listu Povšík na dotaz na stavbu případné nové továrny, o které se dřív mluvilo. Do Bratislavy by se společně se Superbem mohla přesunout také výroba modelů Passat a Arteon, nyní se zde vyrábí například Audi Q7 nebo Volkswagen Touareg.

Koncern ani Škoda se ke zmíněným plánům nevyjadřují. „Budoucí výrobní program nekomentujeme,“ řekla deníku mluvčí Škody Auto Kamila Biddle.

V lednu odbory v týdeníku Škodovácký odborář uvedly, že se spekuluje, že část výroby modelu Fabia by mohl kvůli nákladům získat Seat, který patří do koncernu Volkswagen, stejně jako Škoda. Podle odborů jde o rizikovou situaci.

„Přetahujeme se o produkty. Ohrožen je nadále model Superb, o němž mělo být rozhodnuto do konce roku, zatím k tomu ale nedošlo,“ řekl v lednu Povšík. Podle něj se měl začít Superb vyrábět společně s Volkswagenem Passat v novém závodě v Turecku, jeho příprava ale byla pozastavena kvůli tamní napjaté situaci.

V mladoboleslavské automobilce začalo v úterý kolektivní vyjednávání o růstu mezd. Současná kolektivní smlouva platí do 31. března. Tarifní mzdy zaměstnanců v automobilce Škoda Auto vzrostly s platností od 1. dubna o 2500 korun měsíčně. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51 275 korun.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 tisíc lidí, z toho v ČR téměř 34 tisíc.