Mrazivá zima rychle vysála plyn z českých zásobníků

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Plyn z celého světa.Jedním z evropskýchterminálů pro příjemzkapalněného zemníhoplynu (LNG) je belgickýpřístav Zee Bruges.
Plynovod Gazela
plyn (ilustrační foto)
plynovod, plynárenství
plynovod
11
Fotogalerie

 I když je v podzemních zásobnících plynu už jen čtvrtina zásob, má Česko plynu na zbytek zimy dostatek. V teplejších dnech se dají zásobníky zase částečně doplnit.

Letošní mrazivá zima vytáhla z podzemních zásobníků už skoro tři čtvrtiny uskladněného plynu. Ve srovnání s loňskem se tak stalo o více než měsíc dříve. Oba provozovatelé zásobníků, Innogy Gas Storage a MND Gas Storage, však ujišťují, že plynu bude dost, i kdyby v únoru a březnu mrzlo více, než je obvyklé. Rusko totiž dodává plyn přesně podle smluv, takže zásobníky nemusejí vykrývat případné výkyvy v pravidelných dodávkách.

„Letos je zase po zhruba deseti letech normální zima, na niž jsou zásobníky připravené. Naštěstí byl v létě plyn tak levný, že obchodníci po celé Evropě naplnili zásobníky na maximum. To teď také pomáhá,“ vysvětluje energetický analytik Vladimír Štěpán ze společnosti ENAS Group. V létě byl plyn na spotových trzích téměř o polovinu levnější než nyní. Majitel největší skladovací kapacity Innogy Gas Storage hlásí, že má v zásobnících ještě necelých 800 milionů metrů krychlových plynu, což je 28 procent zásob. „Do konce února bychom mohli z našich zásobníků dodat do domácností dalších 420 milionů metrů krychlových,“ odhaduje mluvčí Innogy Martin Chalupský.

V zimě až polovina spotřebovávaného plynu v Česku pochází právě ze zásobníků Innogy. Výhodou zásobníků je, že se mohou i během zimy doplňovat, když odběr kvůli teplejšímu počasí klesá. Nejlépe je pro tento účel podle Štěpána uzpůsobený kavernový zásobník v Hájích na Příbramsku. „Případné využití teplejších dnů s nižším odběrem k vtláčení plynu do zásobníků Innogy je zcela v kompetenci obchodníků s plynem, kteří naši skladovací kapacitu využívají,“ řekl Chalupský.

Společnost MND, jež provozuje zásobník v moravských Uhřicích, letos už rezervy doplňovala. „Pracujeme tak, abychom měli dostatečné zásoby plynu a byli jsme schopni zajišťovat bezpečné dodávky pro všechny zákazníky. I proto jsme minulý víkend vtlačili do zásobníků zhruba devět milionů metrů krychlových plynu,“ uvádí Ludvík Baleka, obchodní ředitel MND.

V zásobnících je místo celkem na zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. To představuje téměř čtyřicet procent roční spotřeby. Obchodníci v letošní sezoně museli v zásobnících nově uskladnit třicet procent plynu, které mají dodat chráněným zákazníkům, mezi něž patří domácnosti, zdravotnická a sociální zařízení či potravinářské provozy.