Mzdy v Nošovicích znovu vzrostly, zaměstnanci se dočkají i delší dovolené

Výroba automobilů Hyundai

Výroba automobilů Hyundai Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů Hyundai
Výroba automobilů Hyundai
Výroba automobilů Hyundai
Výroba automobilů Hyundai
5
Fotogalerie

Nošovická automobilka Hyundai zvýšila od 1. července zaměstnancům mzdy o pět procent. Oznámil to mluvčí automobilky Petr Vaněk. Podnik už mzdy letos zvyšoval jednou, v lednu o 4,66 procenta, což vyplývalo z kolektivní smlouvy. Loni tam činila průměrná hrubá mzda 39 921 korun měsíčně, v dělnických profesích to bylo 36 839 korun.

"Naší snahou je odměnit své stávající zaměstnance za jejich náročnou práci a zodpovědný přístup, ale současně být i atraktivním zaměstnavatelem pro uchazeče o zaměstnání na současném rychle se měnícím pracovním trhu," zdůvodnil zvýšení mezd Vaněk.

Slezská automobilka zvýšila i mzdy nově nastupujících zaměstnanců, a to o osm procent. Podnik rovněž zvýšil příspěvek na autobusové jízdné: dosud platil zaměstnancům polovinu, nyní jim bude platit celé jízdné. Od příštího roku také prodlouží dovolenou všem zaměstnancům na 25 dnů.

"Dosud měli noví zaměstnanci nárok v souladu se Zákoníkem práce na 20 dnů dovolené a pátý týden jim byl přiznán až po odpracování dvou roků," uvedl Vaněk.

Automobilka má kolem 3300 zaměstnanců. V loňském roce vyrobila 356 700 automobilů, letos má v plánu vyprodukovat 330 tisíc vozů.

Jak vysoká je vaše mzda? Pro srovnání použijte finanční kalkulačku >>>

Nošovická továrna loni vytvořila čistý zisk 6,69 miliardy korun, což bylo o 1,78 miliardy méně než v roce 2016, a tržby 136,67 miliardy korun (o šest miliard méně).

V automobilce Škoda Auto se letos v dubnu zvýšily mzdy o 12 procent. V loňském roce tam průměrná mzda tarifního zaměstnance činila 45 385 korun. V kolínské automobilce Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) porostou mzdy během letošního a příštího roku celkem o 16 procent. Průměrná mzda v dělnických pozicích tam tak postupně vzroste na 34 500 korun.