Na Evropu se žene dokonalá zimní bouře. Zkapalněný plyn je součástí problému

Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu

Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu Zdroj: Reuters

Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
4
Fotogalerie

Evropská unie vytrvale usiluje o snížení dovozu ruského plynu. A i když mnozí dovozci v tichosti přistoupili na platby v rublech, Damoklův meč možného zastavení dodávek ruského plynu jako odvety za evropské sankce je nutí hledat všechny dostupné alternativy s cílem splnit úkol stanovený Evropskou komisí – zaplnit zásobníky na nejméně 80 procent k 1. listopadu 2022, ale také zajistit dodávky na další roky.

Nahradit v krátké době 40 procent dodávek ruského plynu, a přitom usilovat o naplnění zásobníků musí nutně destabilizovat globální trhy s plynem, tím spíš, že před válkou na Ukrajině dovážela EU 80 procent své spotřeby plynovody, především z Ruska a z Norska. A kdyby byl Putin s válkou ještě několik měsíců počkal, hotový plynovod Nord Stream 2 by byl uveden do provozu a dovoz z Ruska by býval vzrostl o dalších až 55 miliard m3 ročně, což kupodivu nebylo v rozporu s energetickou politikou EU. Norsko teď s vypětím sil zvýšilo export do Evropy, ale s výraznějším a dlouhodobějším zvýšením dovozu nelze počítat, norská produkce je od roku 2017 ve strukturálním poklesu. Dovozy plynovody z ostatních zemí mimo EU (Alžírsko, Libye) jsou a zůstanou marginální. Evropě tedy nezbývá než nahradit ruský plyn dovozem zkapalněného plynu (LNG), odkud se dá.

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Jak se tedy Evropě daří dosáhnout svého cíle vyvázat se ze závislosti na ruském plynu? Je třeba říci, že zatím se to daří, ale jak uvidíme níže, dopady snižování dovozu ruského plynu do EU na světové trhy s plynem – zejména LNG – budou značné a dlouhodobé. Celkové dovozy plynu do EU od začátku roku jsou ke konci května srovnatelné se stejným obdobím roku 2021. Dovozy z Ruska klesají a jsou asi poloviční oproti roku 2021 (plynovod Nord Stream nejede kvůli opravám na plnou kapacitu, dovozy přes Ukrajinu výrazně poklesly a dovoz plynovodem Jamal přes Polsko byl zastaven), dovozy plynovody z Norska vzrostly asi o 15 procent, dovozy LNG vzrostly výrazně a pohybují se mezi 2,7 a 3,6 miliardy m3 za týden, zatímco v roce 2021 to bylo zpravidla v rozmezí 1,5 až 2,5 miliardy m3 za týden. Dovozy plynovody z Alžírska mírně poklesly. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!