Na strojírenském veletrhu bude 1600 firem, polovina ze zahraničí

Výstaviště Brno

Výstaviště Brno Zdroj: E15

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně bude letos vystavovat 1600 firem z 31 zemí. Je to zhruba o 120 více než v loňském roce. Zhruba polovina společností přijede ze zahraničí. Například z Číny jich bude 72. Mezinárodní strojírenský veletrh začne na brněnském výstavišti v pondělí. Letos jej doplní bienální akce jako slévárenský veletrh FOND-EX nebo akce svářečů WELDING.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je strojírenský veletrh stále určitým barometrem ekonomiky. „Vidíme patrné zvýšení zájmu vystavovatelů. Firmy mají co ukazovat,“ uvedl Kuliš. Hlavním tématem veletrhu je automatizace.

Letošní 56. ročník strojírenského veletrhu nemá partnerskou zem. Z Indie nebo Ruska v minulých ročnících tak přijelo vždy kolem stovky firem navíc. Podle Kuliše by příští rok měla být partnerskou zemí Čína. Letošním speciálním hostem je Thajsko, které má rozvinutý elektrotechnický a automobilový průmysl. Do Brna přijede z této země 17 firem. Největší zájem o veletrh je tradičně z Německa, odkud do Brna přijede 282 firem, což je více než třetina všech vystavovatelů.

Většinou manažeři

Na veletrh se chystají tradiční české strojírenské firmy, například skupina ALTA nebo Strojírna TYC. Už druhý rok po sobě naopak na chybí Třinecké železárny. „Důvody jsou dva. Jedním z nich termín. Na roční kontraktaci se zákazníky je ještě brzy a na čtvrtý kvartál pozdě,“ řekla tisková mluvčí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel Petra Jurásková. Podle ní firmy využívá nyní jiné formy marketingových komunikací. „Zásadním důvodem je ale naše orientace na zahraniční trhy, kam míří dvě třetiny naší produkce, prostředky na prezentaci a uzavírání kontraktů směřujeme na veletrhy zahraniční, zejména v Německu,“ uvedla Jurásková.

Součástí pondělního programu bude i sněm Svazu průmyslu a dopravy. V rámci veletrhu se uskuteční také takzvaný Byznys den Ruské federace, Konference Čína-Česká republika nebo byznys fórum thajsko-českého partnerství. Pořadatelé letos očekávají podobnou účast jako v loňském roce, kdy přišlo 71.477 návštěvníků z 55 zemí. Upozornili, že přes tři čtvrtiny návštěvníků jsou lidé s vysokými rozhodovacími pravomocemi, to znamená, že rozhodují nebo spolurozhodují o investicích. Asi desetina návštěvníků je registrována jako zahraničních. Do Brna se v pondělí chystá i většina členů vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Účast na veletrhu přislíbil i prezident Miloš Zeman.