Napravte privatizaci OKD. Miliardář Krúpa poslal otevřený dopis Sobotkovi

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital Zdroj: Rasch Jan/Euro

Společnost Arca Capital Bohemia Pavla Krúpy poslala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi otevřený dopis, v němž ho vyzývá, aby napravil privatizaci menšinového podílu v černouhelné společnosti OKD z roku 2004. Dopis zároveň Arca poslala prezidentovi republiky Miloši Zemanovi, vedení poslanecké sněmovny a senátu, předsedům poslaneckých klubů a jednotlivým ministrům.

„Dovoluji si upozornit na obsah privatizační smlouvy se značnými nedostatky, kterou jste v roce 2004 podepsal a umožnil tak výrazně podhodnocený prodej společnosti OKD. Jste činitelem odpovědným za privatizační transakci, kdy stát přišel o desítky miliard korun, kupující získal majetek téměř zadarmo a desetitisíce nájemníků hornických bytů bylo podvedeno,“ uvádí Krúpa v dopise s tím, že by Sobotka měl učinit veškeré kroky k nápravě. Sobotka byl totiž v době prodeje zbylého podílu v OKD ministrem financí a jeho rezort privatizaci schválil.

Skupina Arca po Sobotkovi chce, aby státním orgánům směřoval výzvu za účelem rychlého jednání ve věci trestního oznámení, které se týkalo ocenění a privatizace státního podílu v OKD.

V souvislosti s prodejem menšinového státního podílu OKD v roce 2004 totiž padlo trestní oznámení na oceňovatele státního podílu Rudolfa Douchu a místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurku. Doucha totiž při posudku podle policie nezahrnul řadu společností ze skupiny OKD.

Čtěte komentář Pavla Párala:

Kromě Douchy figurují v případu místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurka. Vláda nakonec 46 procent akcií OKD prodala za 4,1 miliardy do rukou uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy, za nimiž ale již v té době stáli investoři vedení Bakalou.

Arca zároveň chce, aby Evropská komise opět posoudila stížnost na privatizaci OKD, která se týkala nedovolené veřejné podpory. Tu již komise dříve zamítla. „Arca však zastává názor, že tento verdikt byl účelově ovlivněn. Komise dle našeho názoru vycházela z neúplných podkladů dodaných ministerstvem financí právě pod vaším vedením,“ uvádí Krúpa.

Tomu se taky nelíbí, jak byl v minulém týdnu prodán bytový fond bývalého OKD do rukou britské Round Hill Capital. „Z pozice premiéra máte možnost zamezit transakci a škodě, která tak pro český stát vzniká,“ upozorňuje v dopise Krúpa.

Tlak na Bakalu

Aktivita Arca Capital může mít souvislost s její investicí do akcií New World Resources. Kromě otevřeného dopisu již včera podala podnět na antimonopolní úřad, aby prozkoumal prodej RPG Byty (byty bývalého OKD) právě Round Hill Capital. Arca Capital totiž v posledních měsících investovala do akcií NWR. Otevřeným dopisem a stížností může tlačit na Bakalu a spol., aby akcie NWR od ní odkoupil.

„Apeluji, abyste z pozice předsedy vlády převzal odpovědnost za deprivatizaci v roce 2004 a vyvinul mimořádnou aktivitu k nápravě svých pochybení,“ uzavírá Krúpa s tím, že pokud Sobotka nebude „schopen dostát zodpovědnosti za své činy a rozhodnutí“, tak by měl odstoupit.

Výzva k nápravě ve věci privatizace OKD