Naše obchody jsou čitelné. Firmy P3Chem a Čepro se brání nařčení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Cepro

Obchody Společnost P3Chem, která patří mezi dodavatele státní firmy Čepro, jsou podle slov firmy průhledné. P3Chem se tak ohradila proti tvrzení Transparency International (TI), že je neprůhlednou firmou. Premiér Jiří Rusnok v reakci na prohlášení zástupce TI v České televizi uvedl, že si kvůli netransparentním obchodům Čepra předvolá jeho generálního ředitele Jana Duspěvu.

Stanislav Beránek z Transparency International v neděli v televizi řekl, že společnost P3Chem funguje jako zprostředkovatel nákupů pro Čepro. Podle Beránka firma získala zakázky od Čepra za čtyři miliardy korun, státní společnost přitom byla jejím jediným odběratelem. Beránek také uvedl, že o P3Chem nelze z veřejných zdrojů zjistit téměř nic. Podle obchodního rejstříku sídlí většinový vlastník P3Chem na Kypru.

„Se společností Čepro jsme uzavřeli v loňském roce obchody, které činily zhruba 40 procent našeho celkového objemu. Ani v minulosti nebyla tato firma naším jediným odběratelem,“ uvedl v prohlášení jednatel P3Chem Miroslav Čacký. „Obchody s Čeprem probíhají více než sedm let, dodávky P3Chem jsou obvykle pouze výpomocí v případě zarážek a poruch na českých zdrojích,“ doplnil. Jeho firma prototo požaduje omluvu po mezinárodní organizaci i po České televizi.

Čacký se také ohradil proti tvrzení TI, že představitelé P3Chem za sebou nemají obchodní historii. Čacký uvedl, že jednatelé firmy už od roku 1991 obchodovali například s britskou a německou pobočkou koncernu BP, s německou pobočkou Agipu nebo s firmou Unipetrol.

Brání se i Čepro

Také Čepro již uvedlo, že své nákupy považuje za zcela transparentní a že vždy postupuje v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Mluvčí Čepra Lenka Svobodová uvedla, že se státní firma snaží nakupovat za co nejnižší ceny a že nestanovuje v zakázkách diskriminační opatření na základě země původu uchazeče o kontrakt. „Pokud společnost Čepro nakupovala zboží od společnosti P3Chem, jednalo se tedy vždy o finančně nejvýhodnější nabídku,“ uvedla v reakci Svobodová.

Spolupráce Čepra s P3Chem podle Svobodové trvá už několik let. „Z pohledu společnosti Čepro jde o spolehlivého a bezproblémového obchodního partnera,“ uvedla mluvčí. V letošním roce se podle ní P3Chem podílí na celkových dodávkách pro Čepro z pěti procent.