Nejdelší stávka v americkém autoprůmyslu skončila. Odbory General Motors souhlasí s novou smlouvou

General Motors, GM

General Motors, GM Zdroj: General Motors, GM

GM, General Motors, Opel
GM, General Motors
General Motors
4
Fotogalerie

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) informoval, že jeho členové ratifikovali novou čtyřletou pracovní smlouvu s největší americkou automobilkou General Motors (GM), což po 40 dnech ukončí stávku v automobilce. Informovala o tom agentura Reuters. Stávka v GM začala 16. září a byla nejdelší stávkou v americkém automobilovém průmyslu od roku 1970.

Novou pracovní smlouvu ratifikovalo 57 procent členů UAW. Ukončení stávky 48 tisíc zaměstnanců automobilky bylo podmíněno zvýšením mezd a dalšími benefity. Smlouva například také zpřehledňuje podmínky nároku na získání smlouvy na dobu neurčitou a stanovila náborové příspěvky.

Představitelé UAW a stávkující zaměstnanci uvedli, že jádrem sporu s GM byla pracovní místa, férové finanční ohodnocení a spravedlivý přístup k zaměstnancům, kteří v roce 2009 udělali ústupky, když firma prošla bankrotovým režimem. Cílem zaměstnanců bylo také zabránit uzavření fabrik v Ohiu a Michiganu. Podle zpravodajského webu BBC budou ale fabriky uzavřeny podle plánu. Automobilka rozhodnutí zdůvodnila nutností šetřit kvůli klesajícímu prodeji aut v důsledku stoupající poptávky po elektromobilech, autonomních vozidlech a dalších změnách na trhu.

UAW uvedl, že nyní hodlá vyjednávat také s automobilkou Ford Motor.