Odlévali zde i pancíře a věže pevností. Francouzský hutní gigant funguje přes 150 let

Industeel Châteauneuf

Industeel Châteauneuf Zdroj: Viktor Mácha

Industeel Châteauneuf
Industeel Châteauneuf
Industeel Châteauneuf
Industeel Châteauneuf
Industeel Châteauneuf
10
Fotogalerie

Již 155 let hučí válcovací a kovářské linky ve francouzském městě Châteauneuf. Huť se proslavila tím, že zde před 2. světovou válkou odlili obří pancéřové věže k bunkrům Maginotovy linie. Podívejte se na snímky industriálního fotografa Viktora Máchy.

Zbrojní výroba v Châteauneuf odstartovala hned po otevření továrny v roce 1864. Tehdy se závod specializoval na výrobu pancířů a dělostřeleckých kanónů. V roce 1932 byla v Châteauneuf instalována unikátní válcovací stolice kombinovaná s kovacím lisem, která je zde v provozu dodnes. V současné době válcovnu vlastní skupina ArcelorMittal a válcuje zde plechy do šířky 900mm a váhy 80 tun.

Své dojmy z válcovny popsal průmyslový fotograf Viktor Mácha, který válcovnu dokumentoval. Francouzi mu prý původně všechno slíbili, ale pak bylo málem všechno jinak. Provoz stál a z fotografování málem sešlo.

Prohlédněte si fotogalerii:

„Pec stojí a první tavba pojede až večer, řekl mi zástupce firmy. Šli jsme k válcovně, ze které by se za normálních okolností mělo ozývat hromové dunění. Ale neozývalo se. Prostě nic. Konečně, po útrpných minutách v hlavní kanceláři, se ozvalo, že válcovat se bude. Ale jen čtyři ingoty a konec,“ vzpomíná Viktor Mácha s tím, že na nafocení té největší a nejstarší válcovny plechů v Evropě měl jen čtyři pokusy. Výzvu přijal a vy se můžete podívat na výsledek.

Více fotografií industriálního fotografa Viktora Máchy si prohlédněte zde>>>