Němci mají pojistku proti výkyvům obnovitelných zdrojů - obří baterie

Bateriový park v Německu

Bateriový park v Německu Zdroj: Younicos

Instalace baterií
Nedostatek skladovacích kapacit je jednou z největších překážek dalšího rozvoje obnovitelné energie v Německu
Má v oblasti vyrovnávat krátkodobá kolísání v síti způsobená rostoucími dodávkami energie z větrných a solárních elektráren
V zařízení u města Schwerin bude fungovat 25 600 lithium-iontových baterií za 165 milionů korun
V severovýchodním Německu zahájil v úterý provoz největší bateriový park v Evropě o skladovací kapacitě pěti megawatthodin (MW)
5
Fotogalerie
V severovýchodním Německu odstartoval provoz největší bateriový park v Evropě. Zařízení u města Schwerin za šest milionů eur, přibližně 165 milionů korun, má v oblasti vyrovnávat krátkodobá kolísání v síti způsobená rostoucími dodávkami energie z větrných a solárních elektráren.

V parku je umístěno 25 600 lithium-iontových baterií o skladovací kapacitě pěti megawatthodin (MW). „Je to zajímavá alternativa vůči konvenčním elektrárnám, s níž přišly zdejší regionální elektrárenské společnosti,“ řekl spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Větrné elektrárny musí být kvůli nepředvídatelnému vývoji dodávek plně zálohovány stabilními zdroji, vesměs uhelnými elektrárnami.

Nedostatek skladovacích kapacit je jednou z největších překážek dalšího rozvoje obnovitelné energie v Německu, které chce celkový podíl „zelených“ zdrojů na výrobě elektřiny zvýšit z dnešních zhruba 25 procent do roku 2035 až na 60 procent.

Solární a větrné elektrárny při příznivém počasí vytvářejí ohromné přebytky energie, které zatěžují soustavu a mohou způsobit výpadky a poškození sítí.

Desetinásobek instalovaného výkonu

Bateriový park o maximálním výkonu pět megawattů si objednala u berlínské firmy Younicos regionální energetická společnost Wemag. Bude sloužit vesměs zemědělské oblasti severního Braniborska a západního Meklenburska o rozloze 8600 kilometrů čtverečních. Ta získávala loni 80 procent své spotřeby elektrické energie z větrných elektráren a letos by tento podíl měl vzrůst na sto procent.

Každý megawatt výkonu baterií odpovídá desetinásobku v instalovaném výkonu konvenčních elektráren na fosilní paliva, který by jinak musel zůstat v provozu, aby síť byla stabilní.

Pokud frekvence v síti klesne pod určitou hranici, baterie začnou do sítě dodávat elektřinu, pokud bude frekvence vyšší, baterie budou energii ze sítě odebírat. Baterie pro park vyrobila jihokorejská firma Samsung SDI, která jim garantuje životnost na 20 let.