Němeček se brání: Za solárním boomem stál pád cen fotovoltaických panelů

Blahoslav Němeček

Blahoslav Němeček Zdroj: E15 Eduard Erben

Solární boom z let 2009 a 2010 nezpůsobilo špatné nastavení výkupních cen elektřiny, ale stál za ním pád cen fotovoltaických panelů. Uvedl to bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček, kterého prověřuje policie kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Audit ERÚ, který došel k závěru o špatném nastavení výkupních cen, podle Němečka pracoval s neúplnými informacemi a vycházel z chybných interpretací zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

„Nové vedení ERÚ zadalo auditorovi velmi tendenční úkol a následně mu neposkytlo všechny potřebné a relevantní informace. Není zřejmé, zda se tak stalo záměrně, opominutím nebo proto, že ERÚ po odchodu pracovníků, kteří se problematice věnovali, nemá potřebné kapacity,“ uvedl Němeček. „Audit a jeho výsledky je tedy třeba odmítnout jako celek,“ dodal.

Němeček zdůraznil, že solární boom způsobil pokles cen fotovoltaických panelů, který výrazně zvýšil výnosnost investic do solárních elektráren. „Platná legislativa neumožnila ERÚ na tento vývoj reagovat, protože měl možnost snížit výkupní ceny pouze o pět procent ročně. Vedení ERÚ na krizovou situaci opakovaně a dlouhodobě upozorňovalo, ale toto omezení padlo až změnou zákona v roce 2010,“ uvedl.

ERÚ se k Němečkovu vyjádření nechtěl blíže vyjadřovat. „Na základě výsledků auditu a po provedeném právním rozboru úřad splnil svou zákonnou povinnost a podal podnět orgánům činným v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Do doby, než bude trestní řízení ukončeno, nebude úřad poskytovat žádná další vyjádření,“ sdělila mluvčí ERÚ Eva Jelínková.

Němeček podle ERÚ v rozporu s právními předpisy umožnil společnosti E.ON Distribuce v roce 2011 neoprávněně získat částku 550 milionů korun a pro rok 2013 se pokusil zajistit stejné firmě další příjem ve výši 78 milionů korun.

Fotovoltaické panely se v roce 2008 prodávaly zhruba za pět eur, nyní asi 128 korun za watt špičkového výkonu. V následujících letech začala jejich cena rychle klesat a na počátku roku 2012 se dostala na dvě eura za watt špičkového výkonu.

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti.Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti. | Profimedia

Současné vedení ERÚ pod vedením Aleny Vitáskové si nechalo zpracovat audit o činnosti úřadu v letech 2005 až 2011. Audit, který ERÚ zveřejnil ve čtvrtek na svých internetových stránkách, došel k závěru, že úřad stanovoval výkupní ceny fotovoltaické elektřiny nad rámec zákona a že pozdě reagoval na pokles cen solárních panelů.

„Nastavené výkupní ceny vyvolaly solární boom. Nejsme ale schopni říct, jestli byly ceny nastaveny správně, nebo špatně,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v polovině února řekl, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun.

: