Němečtí Zelení se chystají do vlády. V šetřeních mají stabilně dvacet procent hlasů

Annalena Baerbocková a Robert Habeck

Annalena Baerbocková a Robert Habeck Zdroj: ČTK

Annalena Baerbocková
Annalena Baerbocková
Robert Habeck
Robert Habeck
Robert Habeck
6
Fotogalerie

Lídři německých Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck zůstávají po víkendovém sjezdu v čele strany. V příštích dvou letech se chtějí soustředit na to, aby byla strana přijatelnější pro větší skupinu voličů. Už nyní je přitom v průzkumech druhým nejsilnějším uskupením a za vedoucími CDU/CSU příliš nezaostává.

Hodně se proto hovoří o tom, že se ekologická partaj může stát součástí příští vlády. Její vedení se podle všeho na tuto úlohu připravuje. „Musíme cíle nejen formulovat, ale také je tady a teď naplňovat,“ prohlásila Baerbocková.

Zelení mají v šetřeních stabilně dvacet procent hlasů. V některých tuto hranici dokonce překračují a dotahují se na alianci CDU/CSU, jež se pohybuje kolem 26 procent. Třetí sociální demokraté (SPD) na ně ztrácejí zhruba pět procentních bodů. Je proto velmi pravděpodobné, že se Zelení budou chovat tak, aby byli po volbách v roce 2021 přijatelnými partnery jak pro SPD, tak pro CDU/ CSU.

Strana je poměrně ambiciózní i v zahraničněpolitických otázkách. Hlavními cíli Zelených je posílení EU, boj proti pravicovému populismu a oživení mezinárodních institucí.

Zatímco Zeleným se od voleb v roce 2017 podařilo zastínit SPD, křesťanští demokraté se snaží, aby jim neubírala voliče Alternativa pro Německo (AfD). Komentátoři však míní, že nástupkyně Angely Merkelové v čele strany Annegret Krampová-Karrenbauerová není ve snaze posunout CDU doprava příliš přesvědčivá. Hlavní vládní partaji navíc neprospívá ekonomický útlum země. Podle průzkumu by si lidé spíše přáli za lídra Friedricha Merze, dlouhodobého kritika velké koalice.