Německo zřejmě poprvé sníží „zelenou přirážku“ na elektřinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

V Německu příští rok patrně poprvé klesne příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny. Výše příspěvku by se měla snížit z 6,24 centu (1,72 koruny) za kilowatthodinu na zhruba šest centů (1,66 koruny), uvedla televize N24. Německé úřady oficiálně o výši takzvané "zelené přirážky" rozhodnou v polovině října.

Snížení příspěvku se dá očekávat, přestože se i letos meziročně zvýšila výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zároveň se ale podařilo vybrat dost peněz od spotřebitelů, takže účelový fond, který slouží k vyplácení podpory provozovatelům solárních, větrných a dalších ekologických elektráren, vykazuje přebytek 1,5 miliardy eur (41,4 miliardy korun).

Loni v září měl fond schodek 2,3 miliardy eur (dnes 63,5 miliardy korun). Zlepšení hospodaření podle analytiků do jisté míry souvisí s letošním oživením německé ekonomiky, které přispělo k větší spotřebě elektřiny a tím i k větším odvodům „zelené přirážky“. Velký význam ale mělo meziroční zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje téměř o pětinu.

Zvyšování „zelené přirážky“ bylo v uplynulých letech hlavním důvodem zdražování elektřiny pro konečné spotřebitele, přestože cena proudu na burze klesala. Letos činí příspěvek na obnovitelné zdroje 18 procent celkové ceny elektřiny a průměrná čtyřčlenná domácnost při roční spotřebě 4000 kilowatthodin zaplatí na podporu zelené elektřiny 250 eur (6900 korun) za rok.

Plán na transformaci energetiky

Příspěvek dorovnává rozdíl mezi tržní cenou proudu z obnovitelných zdrojů a jejími pevně stanovenými výkupními cenami, které mají němečtí producenti „zelené“ elektřiny garantovány na 20 let dopředu. Německo podporuje obnovitelné zdroje v rámci svého plánu na transformaci energetiky, podle kterého by měly ekologicky šetrné elektrárny nahradit výkon jaderných a později částečně i uhelných zdrojů.

Loni obnovitelné zdroje vyrobily zhruba čtvrtinu veškeré německé elektřiny a spotřebitelé celkem na příspěvku na jejich podporu zaplatili 21,8 miliardy eur. Podle vládních plánů by obnovitelné zdroje měly v roce 2025 pokrýt 40 až 45 procent německé spotřeby elektřiny, v roce 2035 by podíl měl vzrůst na 55 až 60 procent.