Německu hrozí stejný pád jako Detroitu. Za 10 let už nemusíme být mezi elitou, varuje šéf Volkswagenu

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess Zdroj: Volkswagen

Herbertu Diessovi se nelíbí, jak se v Evropě bojuje proti individuální dopravě. Nejvýše postavený manažer koncernu Volkswagen mimo jiné varuje před mohutným propouštěním v automobilovém průmyslu.

Evropští úředníci vidí budoucnost automobilů růžově. Díky elektrickému nebo hybridnímu pohonu budou vypouštět méně emisí a díky moderním elektronickým pomocníkům budou bezpečnější. Šéf Volkswagenu Herbert Diess upozorňuje, že to pro automobilky nebude splnění budoucích norem lehká práce. A varuje před nebezpečím, které hrozí nejen německému automobilovému průmyslu.

„Když se podíváte na někdejší bašty automobilového průmyslu jako Detroit, Oxford nebo Turín, porozumíte tomu, co se stane s městy, když kdysi mocné korporace a přední průmyslové podniky ochabnou,“varuje Diess a naznačuje, že Německu hrozí stejný pád jako kdysi mocnému městu Detroit, někdejšímu centru amerického automobilového průmyslu. Město přezdívané Motown se i kvůli poklesu tamější výroby (respektive přesunutí produkce jinam) a s tím související vysoké nezaměstnanosti dostalo do finančních problémů a dokonce v roce 2013 vyhlásilo bankrot.

„Z dnešního pohledu jsou šance zhruba 50 na 50, že německý automobilový průmysl bude za 10 let stále mezi automobilovou elitou,“ obává se generální ředitel automobilky Volkswagen.

Celý článek čtěte na Auto.cz>>>