Německý E.ON shání do svých větrných farem podílníky

Větrné elektrárny na moři

Větrné elektrárny na moři

Energetický koncern E.ON chce do výstavby mořských větrných farem na severu Německa zapojit peníze od soukromých investorů. Německý gigant plánuje v příštích letech postavit větrné farmy na výrobu elektřiny celkem za 7 miliard eur. Část nákladů by mohli nést soukromníci, kteří by se tím stali podílníky.

„Teď probíhají první jednání se zájemci,“ potvrdil informaci pro deník Financial Times Deutschland Mike Winkel, šéf společnosti Climate & Renewables, která je dceřinou firmou E.ONu pro obnovitelné zdroje.

E.ON vychází z toho, že se najde dostatečný počet zájemců, kteří chtějí vydělat na německé energetické revoluci. Německá vláda totiž hodlá do roku 2022 zavřít všechny jaderné reaktory a přejít na obnovitelné zdroje energie. Největší výrobce energie v Německu chce na své projekty nalákat spíše konzervativní investory, jako jsou penzijní fondy či pojišťovny.

Investice s riziky

Soukromé investiční fondy jako Brancor Capital nebo Blackstone už do byznysu větrných elektráren vstoupili, připomíná deník. Typicky však kupují spíše práva na budoucí elektrárny od developerů projektu jako je třeba PNE Wind. U vyšších výnosů ve větrném byznysu však hrozí i vyšší rizika. Například že včas nebude přiopravena síť, která energie přenese zákazníkům na jihu Německa.

Opatrní investoři jako jsou penzijní fondy nebo pojišťovny dosud v energetice investovali spíše do infrastruktury, například do elektrické nebo plynové sítě. Tento regulovaný obchod platí za málo riskantní, přitom nabízí vyšší výnosy než třeba státní dluhopisy.

E.ON investorům nabízí následující: sám si ponechá většinový podíl, vedení a stavbu projektu, soukromníci dodají pouze peníze, za které dostanou menšinový podíl. Od kofinancování si Winkel slibuje postavení vyšších kapacit, než se kterými se počítalo v původním sedmimiliardovém rozpočtu.

Šéf koncernu Johannes Teyssen tvrdí, že E.ON uvede do provozu nový větrný park každých 18 měsíců. Nyní staví na moři celkem tři velké projekty. Německá vláda chce do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na německé výrobě elektřiny ze současných 20 na 35 procent. Hlavní brzdou je však chybějící elektrická dálnice, která by proud přenesla na jih země.