Německý E.ON si loni sáhl na zisk

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

Německá energetická firma E.ON loni vykázala čistý zisk 2,64 miliardy eur, zhruba 67,6 miliardy korun. V roce 2011 společnost naopak hospodařila se ztrátou 1,86 miliardy eur kvůli mimořádným výdajům spojeným s rozhodnutím německé vlády opustit jadernou energetiku.

Firma, která působí i v České republice, to uvedla v dnešním prohlášení. Příjmy zvýšila o pět procent na 132,1 miliardy dolarů. Hospodaření E. ON podpořil také růst prodeje na rozvíjejících se trzích, jako jsou Turecko, Rusko a Brazílie, a snižování nákladů. Prodej elektřiny však stagnoval kvůli slabé poptávce v Evropě postižené hospodářskou recesí.

Německá vláda se v roce 2011 po jaderné havárii v Japonsku rozhodla okamžitě zavřít osm ze 17 jaderných reaktorů a u zbývajících ukončit činnost dříve, než bylo plánováno. To mělo velký dopad na provozovatele jaderných elektráren v zemi, kteří museli zaúčtovat mimořádné náklady na odstavení reaktorů.

E.ON současně dnes varoval, že bude muset začít zavírat elektrárny na plyn, pokud vláda nepodnikne kroky, aby zajistila jejich ziskovost. Plynové elektrárny mají problémy z několika důvodů. Recese v Evropě snížila poptávku po elektřině, kolaps poptávky po emisních povolenkách v rámci programu Evropské unie pak zlevnil používání uhlí. Tradiční zdroje výroby energie a hodnotu tohoto majetku ohrožuje také rostoucí podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, napsala agentura AP.

E.ON v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než čtyři tisíce kilometrů dlouhou sítí, plynem zásobuje asi 120 tisíc zákazníků.

: