Němečtí exportéři hýří optimismem. S růstem tržeb počítají i automobilky

Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu.

Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu. Zdroj: Profimedia

Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu.
Volkswagen Vřesno
3
Fotogalerie

Očekávání německých exportérů se v září vyšplhala na nejlepší úroveň za téměř dva roky. Optimismus se výrazně zvýšil například v chemickém průmyslu a ve výrobě elektrických zařízení, s nárůstem zahraničních tržeb počítá rovněž automobilový průmysl. Oznámil to německý institut Ifo.

Index exportních očekávání v září vzrostl na 10,4 ze srpnových 5,5 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od října 2018. V dubnu se index kvůli obavám z důsledků koronavirové krize propadl až na mnohaleté minimum minus 49,6 bodu, připomněla agentura DPA.

Německý exportní průmysl podle prezidenta institutu Ifo Clemense Fuesta těží z oživení průmyslové výroby v mnoha důležitých odběratelských zemích. „Strojírenství ale zatím s žádným velkým nárůstem nepočítá, firmy v tomto odvětví jsou opatrnější,“ uvedl Fuest. Výrobci oděvů a obuvi pak podle Ifo předpokládají výrazný pokles zahraničních tržeb.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize klesla o rekordních 9,7 procenta. Institut Ifo nicméně tento týden zlepšil výhled hospodářského vývoje na celý letošní rok. Nově očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) letos klesne pouze o 5,2 procenta, zatímco dříve počítal s propadem o 6,7 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.