Vláda slibuje více peněz na inovace. Pomoci mají i daňové odpočty pro firmy

Cílem nové vládní strategie je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zajistit v tuzemsku finální výrobu a vytvářet tak produkci s vyšší přidanou hodnotou.

Cílem nové vládní strategie je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zajistit v tuzemsku finální výrobu a vytvářet tak produkci s vyšší přidanou hodnotou. Zdroj: Michael Tomeš

Rostoucí výdaje státu na výzkum a vývoj, zvýšení daňových odpočtů pro firmy ve prospěch inovací, snížení administrativy při žádostech o dotace nebo digitalizace úřadů, průmyslu a služeb. To jsou některé z pilířů vládní Inovační strategie pro období 2019 až 2030, na které stát spolupracoval se zástupci průmyslu či akademické sféry.

Například daňové odpočty pro podnikatele, které dosahují 2,4 miliardy korun, by se měly do roku 2025 ztrojnásobit. „Chystáme turné po jednotlivých krajích, kde představíme tento motivační nástroj. Budeme přesvědčovat firmy, aby mu věřily,“ řekl místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a jeden z hlavních autorů strategie Karel Havlíček.

Legislativní úprava, na níž se podílelo ministerstvo financí a podnikatelské svazy, má začít platit od druhého čtvrtletí. Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý chystanou změnu vítá. „Nyní jde o to, aby snížení daní vedlo firmy k daleko většímu financování inovací,“ uvedl v narážce na skutečnost, že Finanční správa vede své zaměstnance k tomu, aby dodatečně zdaňovali společnosti, které odpočty využily.

„Nová legislativa odpočty zásadním způsobem zjednodušuje a odstraňuje možná formální pochybení, což byl největší kámen úrazu,“ tvrdí Havlíček. Cílem je dát na výzkum a vývoj tři procenta HDP Zatímco soukromý sektor loni vynaložil na výzkum a vývoj 54 miliard korun, stát poslal 33,4 miliardy. Vláda Andreje Babiše (ANO) se zavázala, že v příštích deseti letech vzrostou veřejné výdaje na 65 až 70 miliard. V roce 2025 mají dosáhnout 2,5 procenta hrubého domácího produktu, o dalších pět let později tří procent HDP.

„Změníme perspektivní charakter našeho hospodářství. Chceme hlavně zajistit finální produkci, vytvářet přidanou hodnotu doma,“ řekl premiér s tím, že to přinese vyšší mzdy pro občany, vyšší ziskovost pro firmy a vyšší příjem pro stát.

„Tím samozřejmě můžeme zásadně navýšit i naši nezávislost na některých tradičních průmyslových odvětvích,“ dodal. Inovační strategie klade důraz i na start-upy a spin-off firmy.

„Často se stává, že mladí lidé založí úspěšnou společnost a pak ji prodají do USA. Snahou vlády musí být, aby takové firmy zůstávaly doma,“ podotkl Dlouhý.

Opoziční ODS slibům Babišova kabinetu o podpoře výzkumu a inovací nevěří. Připomněla, že celkový podíl těchto výdajů na HDP činí 1,79 procenta, což je méně než v letech 2013 až 2015.